Médiapályázat, mert sokan tudnak keveset a limfómákról

Moha P202 P7540A rosszindulatú vérképző- és nyirokszervi betegségeket (limfóma, leukémia, mielóma multiplex) a világon az 6. leggyakoribb rosszindulatú kórképként tartják számon. A limfómák, vagyis a nyiroksejtekből kiinduló daganatok még mindig a kevéssé ismert rákbetegségek közé tartoznak, pedig számuk világszerte folyamatosan növekszik. Magyarországon közel 2 ezer új esetet diagnosztizálnak évente. Egy felmérés szerint a limfómás betegek háromnegyede korábban nem is hallott a betegségről.

A limfóma sokféle lehet és hétköznapi tünetei miatt nehezen felismerhető. Erre a betegségre is igaz viszont, hogy a beteg gyógyulási esélyei sokkal jobbak, ha korán fedezik fel a problémát, habár szűrésről a szó klasszikus értelmében nem beszélhetünk. Az egyes altípusoknak más és más a kimenetele és a gyógyítási lehetősége, de összességében elmondható, hogy a folyamatosan megjelenő új terápiákkal a kezelési lehetőségek fejlődnek.

A pályázat célja, hogy olyan anyagok jelenjenek meg a hazai médiumokban, amelyek felhívják a társadalom figyelmét a rosszindulatú vérképző- és nyirokrendszeri megbetegedésekre, kifejezetten a limfómákra, hiteles tájékoztatást nyújtanak a limfómás (krónikus limfoid leukémia, köpenysejtes limfóma stb.) betegségekről, bemutatják a korszerű kezelési lehetőségeket, a hazai betegek hozzáférési esélyeit a terápiákhoz, bemutatják az érintett területen működő betegszervezeteket, segítő csoportokat, bátorítást nyújtanak a betegeknek és sikeres megküzdési stratégiákat mutatnak be.

Pályázati feltételek:
muosz-logo4Pályázni a hazai írott, elektronikus (tévé, rádió), online és nyomtatott sajtóban 2017. április 5. és július 31. között megjelent anyagokkal (interjú, riport, publikáció, tudósítás) lehet maximum 10 ezer karakter terjedelmű írott cikkel vagy legfeljebb 30 perc hosszúságú műsorral.

Nevezési határidő 2017. július 31.

A pályázatokat a moha@onkohemat.hu e-mail címen vagy postán a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány, 1155 Budapest, Litva utca 24. címén fogadják.

További információ: moha@onkohemat.hu, (0620) 439-8645