Amit tudnia kell – hírturmix – mire jut pénz -a Törökök begorombulhatnak – nem lesz határellenőrzés – nyert a Közgép a Kúrián –
 

Lesz pénz stadion- és útépítésre

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a parlamentben. A büdzsé több változást is tartalmaz: a családi adókedvezmény 35 ezer forintra emelkedik, a kisvállalati adó 1 százalékponttal 13 százalékra csökken, a halhús, az internet és az éttermi szolgáltatások áfája 5 százalékra mérséklődik. A kormány 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal, 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 3 százalékos inflációval számol. A költségvetésben a Modern Városok Programra 150 milliárd, stadionépítésre 115 milliárd, közutakra 257 milliárd jut jövőre. A javaslatban már több mint 100 milliárd forinttal szerepel a Paks 2 projekt, kommunikációra pedig 20 milliárdot szánnak.

Ankara vághatja rá az ajtót Brüsszelre

Ultimátumot adott Recep Tayyip Erdogan török elnök az Európai Uniónak: ha nem nyit újabb fejezetet Törökország csatlakozási folyamatában, akkor Ankara búcsút int Brüsszelnek. A két fél között a tavalyi levert puccskísérlet után romlott meg a viszony: az európai közösség kritizálta az azután kezdődött tisztogatásokat, felszólított az emberi jogok tiszteletben tartására, és azt sem tudja elfogadni, hogy Erdogan kilátásba helyezte a halálbüntetés visszaállítását. A német külügy szerint Törökország tisztában van a felvételi kritériumokkal, amelyeknek jelenleg nem felel meg. Az EU-nak ugyanakkor óvatosnak kell lennie, mert Erdogan kezében komoly ütőkártya van: ráeresztheti Európára az egyelőre ott tartózkodó, de Nyugatra vágyó menedékkérőket.

Megszüntetnék az ideiglenes határellenőrzéseket

Az Európai Bizottság arra kért öt országot, hogy fél év múlva szüntessék meg az ideiglenes belső határellenőrzéseket. A brüsszeli javaslat szerint Ausztriának, Dániának, Németországnak, Svédországnak és Norvégiának hat hónap múltán vissza kellene térnie a schengeni rendszer rendes működéséhez. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint a közös erőfeszítéseknek hála a külső határok most már erősebbek és biztonságosabbak. Az érintett országok 2015-ben a menekültválság miatt állították vissza az ellenőrzést a határaikon. Az uniós kérést az államoknak is jóvá kell hagyniuk.

Távozik a cseh kormány

A héten benyújtja kormánya lemondását Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A politikus, aki egyben a szociáldemokrata párt vezetője is, azzal indokolta döntését, hogy nem tudja tovább vállalni a kabinetben az adócsalással vádolt Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt, az ANO elnökét. A lépésen meglepődött több miniszter, míg Babis kétségbeesett döntésről beszélt. Most Milos Zeman köztársasági elnökön múlik, hogy elfogadja-e a kabinet lemondását, és kit bíz meg a kormányalakítással. Elképzelhető, hogy az októberi választásokig a mostani kormány ügyvezetőként hivatalban marad.

Újabb csatát nyert a Közgép

Az első- és másodfokon eljáró bíróság után a Kúria is a Közgép Zrt.-nek adott igazat: a céget jogtalanul zárták ki három évre a közbeszerzésekből. A Közbeszerzési Hatóság azután tiltotta meg a Közgépnek az indulást állami tendereken, hogy 2015-ben a Győr-Gönyű kikötő munkálataira beadott pályázatukat hamis adatszolgáltatásra hivatkozva kizárták. A jogerős másodfokú ítélet után – amelyet aztán a Kúrián támadott meg az alperes – Simicska Lajos cége újra indulhatott közbeszerzéseken, egy évig azonban így is el volt zárva ettől a lehetőségtől, így várhatóan kártérítési pert indít majd.

Több föld kevesebb kézben

Egyre inkább a nagyüzemi mezőgazdasági termelők és a mezőgazdaságon kívüli beruházók kezében összpontosul a termőföldek tulajdonjoga, ez pedig hátrányosan érinti a vidéki közösségek fejlődését, a vidék társadalmi-gazdasági életképességét és végső soron hátrányos a fogyasztóknak is – figyelmeztet jelentésében az Európai Parlament. A testület szerint éppen ezért fontos lenne, hogy az egész EU-ban fennmaradjon a családi gazdaságokon alapuló mezőgazdasági modell. A riport szerint a földkoncentráció legfontosabb oka, hogy a földvásárlás jelenleg a legbiztonságosabb beruházási és bevételi lehetőség a befektetők számára.  2013-ban a 27 tagországban a gazdaságok csupán 3 százaléka rendelkezett a mezőgazdasági területek 52 százaléka felett.

Bajban az Alitalia

Csődeljárást kezdeményez az Alitalia légitársaság. Az olasz cég dolgozói a múlt héten elutasították az átalakítási terveket, amelyek között 1600 fős létszámleépítés és fizetéscsökkentés is szerepelt. Ezek után a 49 százalékos tulajdonrésszel bíró Etihad Airways bejelentette, hogy mégsem fektet be 2 milliárd eurót a cégbe, amely így rendkívül nehéz helyzetbe került. A csődeljárási folyamat részeként az olasz állam nevez ki felügyelőket a társaság vezetésére, valamint nagyjából 500 millió eurós áthidaló kölcsönt ad, hogy a folyamatos működést – így a menetrendet – biztosítsa. A kormány az utóbbi években már több mint 7 milliárd euróval segítette meg az Alitaliát, de most kizárta, hogy államosítsák a társaságot.

100 fapados úti cél a Haszon legújabb számában

Még a Malév fénykorában sem indult annyi városba repülőgép, mint amennyit most elérhetünk a diszkont légitársaságokkal. Ha jókor foglalunk, akár néhány ezer forintból eljuthatunk a startup-központtá vált Berlinbe, vagy nyaralni Milánóba. Összegyűjtöttük a Magyarországról közvetlenül elérhető célpontokat – árakkal, tippekkel és a városok leírásával. További cikkeink: Megéri lakást venni most a Balatonon? Hogyan lehet olcsón fizetést emelni? Most kell Tesla-részvényt venni? A teljes tartalomjegyzékért kattintson IDE, digitálisan pedig ITT elérheti.

Árfolyamok

Euró 312 ↑
Svájci frank 287 ↓
Dollár 285 ↓
2017. május 2., 22:00

Programajánló

Óbuda Napja (Szentlélek tér, Fő tér, május 5-6.)
Múltidéző jelmezek, előadások és családi programok várják az érdeklődőket a színes vásári forgatagban. Fellép Halász Judit, a Quimby, a Vad Fruttik és az Ivan & The Parazol is.

+1  Meglepően nagy a magyar férfi-női bérszakadék, de tehet ellene

Ugyanazzal a munkával egy nő 13,2 %-kal kevesebbet keres, mint egy férfi –  ez az országos átlag, de a különbség óriási szórást mutat (van, ahol a szakadék az 50%-ot is meghaladja). A MagNet Bank által indított oldalon ellenőrizheti, mi a helyzet az Ön esetében – és segíthet, hogy együtt csökkentsük a különbséget.

+2 Jelentkezzen az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényére!

Az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva az ország legnagyobb szántóföldi szakmai rendezvénye lesz, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével közösen szervez, 39 hektáros területen. A mezőfalvai rendezvényre már számos vállalkozás jelentkezett kiállítónak. Amennyiben Ön is megtisztelne minket azzal, hogy kiállítóként venne részt a rendezvényen, kérjük, töltse ki a jelentkezési az lapot a linkre kattintva. Ha nem kiállítóként érdeklődik a rendezvény iránt, a belépés díjtalan a május 31-i és a június 1-jei napon is. A rendezvényről bővebben ITT.

 

Ha Ön is kedveli a Haszon reggeli hírlevelét, kérjük, ajánlja ismerőseinek, üzleti partnereinek is! Kattintson ide!