Kié lett a BM óvoda épülete – tarolnak a lubavicsiek  – parázslik a feszültség a Mazsihisz és az EMIH között

Hamarosan megújul ez az épület a miskolci Kazinczy Ferenc utcában. Sose gondoltam volna, hogy lesz még ebből valami. Amikor már ecetfáktól lombosodott az utcai frontja aligha hittem volna el, hogy egyszer csak a lubavicsi zsidóság székhelye lesz.

 Nos, akik nem tudnák ez volt az úgynevezett BM óvoda. Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy az átkosban minden reggel rendőrkocsik sorakoztak az épület előtt, ezekkel hozták a csemetéiket. Szép, jobb sorsa édemes épület.

A még idősebbek meg azt is tudják, ez a ház a Holokauszt előtt zsidó iskola, fiú kollégium volt. Majd jött a Rákosi éra és elzabrálták. Pedig ez kimondottan a miskolci zsidó polgárok adományából lett megalapítva mint mondjuk a későbbi Honvéd kórház, most ezt Szent Ferencként ismerjük. Hogy miként újul meg az épület? Állítólag, tuti, hogy a Lubavicsi rebbe követői, a Chabados zsidó szervezet kapta meg a régóta üresen álló házat.

A terv, hogy közösségi centrumot hoznak létre az ide települő EMIH hívőinek. Nincs is ezzel semmi gond. Csupán a Mazsihisz és az EMIH között feszülő ellentéteket fokozza majd ez a beruházás. Mint ismeretes a Mazsihisz a kormány támogatásával most építi újjá az ezzel a házzal szemközti zsinagógát. Tehát benne van a pakliban, hogy e miatt nézte ki magának a Köves Slomo  ezt az épületet. Ilyenkor felmerül a kérdés – mi lehet a kulisszák mögött. Az EMIH így akar borsot törni a miskolci ortodox hitközség tagjainak az orruk elé vagy tényleg így akarja a történelmi egyház újraélesztését abban a városban, ahol korábban húszezer hitsorsosuk élt. Az idő majd mindenre választ ad. Jelenleg azonban csendben parázslik a tüzes feszültség a két ellentétes véleményeket képviselő hittestvérek között. Már csak azért mert az EMIH egy toborzó vállalkozás, a rejtőzködő zsidók felderítésére alapozva és számukra a múlt már nem létezik. Míg a Mazsihisz korántsem a külsőségekre hajt, az asszimilálódó magyar zsidóságot képviseli. Távol áll tőlük a fehér zoknis, ciceszes, medvesapkás lengyel arisztokráciát utánzó pajeszos  irány. Ők azok akik az átkosban, amikor a zsidóság egyet jelentett a büntetendő cionista izgatással kiálltak a hittestvéreik mellet, s fedőernyőként támogatták az elesetteket, a holokauszt túlélőket. Gondoskodtak az elhagyatott temetőkről, az elesettek megsegítéséről és a szociális ellátásukról akkor amikor  az EMIH gyökerei még messze az óceánon túl voltak. Valójában zarándokaik vajmi keveset törődtek a kalandvágyból itthon maradt hittestvéreik problémáival.

A megoldás az lenne h mindannyian  szakítanának az aktuális politikai irányokkal, s közös erővel, egyesítve az erőforrásaikat mindkét szervezet azzal foglalkozna amivel egy történelmi egyháznak illik. A hívőkkel.

Ide tartozó hír – Miskolcnak a háború óta először ismét van főrabbija, Markovics Zsolt személyében. Az ilyenkor illő szokás szerint  Markovics úr hamarosan bemutatkozó látogatást  tesz a város , a régió vezetőinél.  Szeretné egyeztetni, prezentálni az elképzeléseit, s a miskolci zsidóság jövőbeni társadalmi szerepvállalását.