Lakossági fórum Berettyóújfaluban – szavaznak a börtönkórházról  – Csiba Gábor miniszteri biztos a népszavazásról

 © Fotó: Kovács Péter

Berettyóújfalu - Egyhangú szavazással helyi népszavazás kiírásáról döntött a berettyóújfalui képviselő-testület csütörtök délelőtti ülésén egy korábbi határozatának visszavonása ügyében. A kérdés arra irányul, hogy a városvezetés visszavonja-e a Fogvatartottak Egészségügyi Központjának létesítésére a  terület átengedésről szóló, megállapodását.

„Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?” kérdésben helyi népszavazást rendelt el a képviselő-testület a csütörtökön megtartott ülésen.

 Érvényes, eredményes, ha…

– A tizenkét tagú testületből tizenegyen voltak ott, és egyhangúlag megszavazták a helyi népszavazás megtartására vonatkozó előterjesztést, mint ahogy azt, is hogy a voksolás lebonyolítására ötmillió forintot különít el a város. A helyi népszavazás várhatóan októberben lesz. A referendum érvényes lesz, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele és még egy fő részt vesz a voksoláson. Ha pedig a választásra jogosultak 25 százaléka és még egy fő azonos véleményt mond, akkor eredményes is – tájékoztatta a Naplót Muraközi István polgármester, hozzátéve, hogy amennyiben érvényes és eredményes lesz a helyi referendum, az ott hozott döntés végrehajtása kötelező, azt nem írhatja felül semmi.

Tájékoztatta a parancsnokot

Mint arról korábban már írtunk, a város képviselő-testülete ellenszavazat nélkül döntött, hogy az önkormányzat büntetés-végrehajtási egészségügyi intézmény létesítésére 8 ezer négyzetméteres telket átad az államnak. A terület a 42-es főút mellett, a kórház szomszédságában van. Ha az intézmény nem épül meg, a területet visszaadja az állam.

– A terület átadásáról szóló érvényes testületi határozat nem lépett hatályba, és nem is fog a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig. Erről tájékoztattam a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát. Magyarán, a terület átadásáról szóló szerződéseket, megállapodásokat nem áll módunkba aláírni. Ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor visszavonjuk a határozatot, ha viszont nem lesz az, akkor érvényben marad a terület átadásáról májusban hozott döntésünk – fogalmazott Muraközi István polgármester.

HBN–KZS


Csiba Gábor a Belügyminisztérium miniszteri biztosa felelős a kórház megvalósításáért. Meglátása a helyi önkormányzatok versengenek, pályáznak ezért a projektért. Az érintett települések lakosságának többsége meg teljesen józanul viszonyul a tervekhez. Az ellenzéki pártok pedig  merő politikai haszonszerzésből próbálják az embereket a kórház ellen hangolni. Elhallgatják, hogy egy ilyen beruházásból  milyen előnyei származnak majd az ott élőknek. Először is több száz embernek nyújtanak munkalehetőséget már a kórház építésénél és majd később még többnek a fenntartása idején. A helyi kórház eszközparkja milliárdokkal gazdagabb lesz és az ottani egészségügyi személyzet plusz  jövedelemhez juthat. Úgy az orvosok mint az ápolók. Szándékosan ferdítik el a valóságot, hogy egy ilyen létesítmény környékén romlik majd a közbiztonság. Ez hatványozottan nem igaz. Hiszen éppen ellenkezőleg az ottani rendfenntartó erőket megerősítik. A beteg rabok meg semmilyen veszélyt nem jelentenek a környéken élőkre. Az se igaz, hogy a beteg rabokhoz érkező családtagok zavarják a nyugalmat. Az ilyen látogatásoknak még szigorúbb szabályai vannak mint a börtönöknél. Szerencsére Berettyóújfalu lakosságának többsége semmi kivetnivalót nem lát a többszörös haszonnal kecsegtető beruházásban. Borítékolható, hogy az öt millió forintba kerülő szavazási procedúra kidobott pénz, amelyet azokkal kellene megfizettetni akik kierőszakolták  ezt a felesleges eljárást.