Megújul a miskolci zsinagóga – bárki meghallgathatja a főrabbi szentbeszédeit – a nyitott nap után nyitott napok jönnek

A képen Markovics Zsolt a miskolci autonóm zsidó hitközség főrabbija.

Kevesen tudják, hogy legalább félévszázada betöltetlen volt ez a poszt.

Miért is tudnák, hiszen a vidéki zsidóság bizonyos előítéletek miatt a hitéletét misztikus titkolózás közepette folytatja.

Az egyetlen épségben megmaradt Kazinczy utcai zsinagóga csak nagy vallási ünnepeken volt nyitva és akkor is csak a saját felekezetüknek. Amikor életveszélyessé nyilvánították és megrendezték a bezárás előtti nyitott napot hosszú tömött sorban várakoztak előtte. Sok idős miskolci mondta, hogy életében most volt először zsinagógában, noha évtizedek óta mindennap itt ment el előtte.

Mindez három esztendeje történt. Azóta a magyar kormány hathatós segítségével sikerült elhárítani a veszélyt. Csaknem félmilliárd forintos beruházással elvégezték az alapvető munkálatokat. A miskolci KözLakép Kft  szép, gondos munkával megerősítette, szigetelte az alapokat és külsőleg is kicsinosította az épületet. Jelenleg a tereprendezésnél az udvar rendbetételénél tartanak.

Van némi csúszás a beruházásban,de ennek egy különlegesen érdekes oka lehet. Az építők nemcsak a nemzeti, a keresztén vallási ünnepeket hanem a zsidóság jeles napjait is munkaszünettel ünnepelték. Ezek összeadódva akár plusz egy hónapot is jelenthettek a késésben.  Szombatonként ugyanis semmilyen munka nem történhetett ott. Jó hír, hogy a kormány illetékesei megígérték, nem marad félbe a helyreállítás. Hamarosan folytatódhat a további rekonstrukció, a belső építészet és a padozat visszahelyezése. Az utóbbi most ki lett szerelve és drága áron raktározzák. Ennek az árából akár rendbe is lehetett volna hozatni míg az építkezés tart.

A nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa a zsinagógának a jövőben. A kis létszámú vallási közösség csak nagy ünnepeken veszi igénybe . Ezért megfontolják, hogy a felújítás után a Pesti Dohány utcai mintájára ez is látogatható lesz. Sőt mint korábban akár rendezvények, hangversenyek céljára is megnyitják a nagy közönség előtt. Ezzel a város egy újabb turisztikai látványossággal gazdagodik. Főleg akkor ha az udvarra tervezett kiállítóterem, a zsidó múzeum is megnyílhat.

Más. Markovics Zsolt főrabbi a legjobb szónokok közé tartozik.  Különösen szép és érzékletes szentbeszédeket, dróssékat, hitmagyarázatokat tart. Aktuális Tóra és bibliai előadásai lekötik a hallgatóság figyelmét. Jó tudni, hogy ezeket a zsidó felekezeten kívüli hívők is meghallgathatják. Csupán annyit kell tenniük , hogy előzetesen jelezzék az érdeklődésüket.