Kamarazenei találkozó Mezőkövesden – segít túlélni a mindennapok problémáit – mennyei hangok füleinknek

Az elmúlt héten, pénteken rendezték meg Mezőkövesden az Alapfokú Művészeti Iskolában a Zeneiskolai Tanárok XVI. Megyei Kamarazene Találkozóját.

Zenét hallgatunk, ha boldogok vagyunk, vagy ha szomorúak, zenét hallgatunk, ha táncolni szeretnénk, vagy ha a gondolatainkat szeretnénk továbbítani. A zene gondolatot közvetít s a zene nyelvén meg is értjük egymást. Tehát a zene, mindenki számára más és mást jelent, de abban mindenki egyetért, hogy a zene egyfajta segítség. Egy mankó, amely segít túlélni a mindennapok problémáit és segít megélni a boldogság minden pillanatát.

A kamarazenei találkozó kétévente kerül megrendezésre, s különleges a rendeltetése.  A mezőkövesdi zeneiskolában, a zene mesterei voltak a főszereplők. Nem csak a megyében, de országos szinten sem szokványos az ilyen jellegű esemény, amely zenetanárokat szólít színpadra ebben a formában. Ács Gyula zeneszerző a mezőkövesdi zeneiskola művésztanára minden alkalomra komponál egy olyan művet, amelynek ősbemutatója itt hangzik el és a zsűri ezt is véleményezi. Nem is igazán zsűrizés ez, inkább közös szakmai tanácskozás.

Mozerné Horga Stefánia a művészeti iskola vezetője szerint ameddig lesznek zenetanárok, akik nem sajnálják a fáradságot és az időt a gyakorlásra, az együtt muzsikálásra, addig a szakma is, a művészet is képes lesz ellensúlyozni mind azt a lelki kárt, amit rohanó, elgépiesedett, olykor elszemélytelenedett világunkban kicsik és nagyok egyaránt elszenvedünk. Újra és újra képes lesz életre hívni a lelkivilágunkat megnyugtató, felfrissítő zenei harmóniákat, melyekre nagyon nagy szűkségünk van. Örvendetes tény, hogy a rendezvény több mint 30 év távlatában is megmaradt és a mezőkövesdi zeneiskola kiemelt hagyományai között szerepel. A találkozó résztvevői Sátoraljaújhelyről, Dédestapolcsányról, Szerencsről, Miskolcról, Kazincbarcikáról, a cserépfalusi és a tiszabábolnai központú zeneiskolákból, megyén kívüli tiszteletbeli meghívottként Egerből és a házigazda mezőkövesdi zeneiskolából jelentkeztek.

Dr. Fekete Zoltán a település polgármestere, megnyitójában kihangsúlyozta, hogy: „Személy szerint én nagyon szeretem a zenét. Ez valószínűleg azért van, mert a mai életünkből hiányzik a harmónia. Bárhol is éljünk a világban a belsőnk arra ösztönöz minket, hogy keressük a szépet és ezt a bizonyos harmóniát.  A zenében ezt találjuk meg. Úgy gondolom a muzsika az, amelyben megtaláljuk azt a csodálatos nyugalmat, amit annak idején az őseink az emberiség hajnalán megtapasztalt.”

A rendezvényen részt vett Bozsikné Vig Marianna is a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója, aki megnyitójában elmondta, hogy: „Pszichológiai tanulmányaim és kutatásaim során azt tapasztaltam, hogy azoknak a gyerekeknek, akik zenét tanulnak, sokkal jobban fejlődik személyiségük és máshogy élik meg a mindennapokat. Egy különleges világ, a zene világa tárul ki előttük, amely csodálatos dolog.  Teljesen mindegy, hogy hátrányos helyzetű vagy jó családból származó gyerekről van szó. A zene mindenkinek ugyanazt tudja nyújtani. Örülök annak, hogy a tankerületünkben több helyen is működik zeneiskola. Ettől a tanévtől újabb két telephelyet tudtunk bevonni a zeneiskolai oktatásba. Úgy érzem faladatunk is, hogy minél több felé tudjuk elvinni azt a csodálatos élményt, amit a zene tud nekünk nyújtani.”- fejezte be mondanivalóját igazgató asszony, majd támogatásáról biztosította a zeneiskola vezetőjét, s hozzá tette, hogy Kormányzati támogatással az idén 2 db pianínót tudtak vásárolni, s remélhetőleg a jövő évben is tovább bővül a hangszervásárlás.

A rendezvényen több zenemű is felcsendült, amely szívet melengető volt. Színesebbnél színesebb előadásokat hallhattunk.

A találkozó zárásaként Vitéz Gábor Miklós, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ szakmai igazgató- helyettese beszédében méltatta az intézmény sokszínű munkásságát, majd kihangsúlyozta, hogy még sokáig tartsák életben ezt a találkozót, s mind a rendezők, mind a résztvevők tartsanak össze, hogy az elkövetkező évtizedekben is éljen ez a rendezvény.

 Szerkesztette Bacsó Bea