Válaszolt a gyógyszerészek elnöke – mi lesz a Fehér Hollóval – a vizsgálat még nem zárult le – korai az ítélkezés – befeketítenék a hollót

Megkaptam a megyei elnökség kérését, s természetesen igyekszem eleget tenni ennek az elvárásnak.

Valóban nem minősül apróságnak egy ilyen szakmai tévedés. Ám tudomásom szerint a rendőrségi vizsgálat még nem zárult le. Tehát bármennyire is szomorú és tragikus a történet senkinek nincs joga prejudikálni mindezt.

Míg nem zárult le a vizsgálat, s nem bizonyosodott be, hogy miként történhetett a tévedés és mindebben semmilyen külső szándékosság gyanúja se merült fel korainak tartottam az ítélkezést.

Korábbi személyes véleményemet fenntartom.

Miskolcon két patikába járok mint fogyasztó, a Népkertibe és a Fehér Hollóba. S azonkívül, hogy mindkét helyen mindig van parkolási lehetőség az ott dolgozók kedvessége, előzékenysége  és a betegek iránti empátiája, segítőkészsége páratlan. Mint sokan mások akik lájkolták az írásomat hangsúlyozták, nagyra értékelik a patikusok közvetlenségét és a személyes kapcsolatukat a vásárlókkal. Mindkét helyen régi helybéli gyógyszerészek szolgálnak, akik már régóta élvezik a bizalmunkat.

Feltételezem, hogy a város más gyógyszertáraiban is hasonló lelkiismeretességgel  foglalkoznak a fogyasztókkal. 

Amennyiben ezt a véleményt többen is megerősítik ennek is helyet adunk a szantográf portálon.

Ám mindehhez hozzátartozik, hogy Tihor Attila a legnagyobb hálózattal rendelkező gyógyszerész vállalkozó. Az is természetes, hogy üzleti sikerei miatt a konkurrencia igyekszik a rossz hírét kelteni, a közvéleményt ellene hangolni. Ez ellen a kamara vezetésének is fel kell lépnie ugyanúgy mint a tagjai által elkövetett hibák felelőseinek a megnevezéséért. Egyben ez a levélváltás arra is jó lesz, hogy a portálon megszavaztassuk

– melyek a legjobb és legszimpatikusabb patikák, patikusok a régióban. Tudvalevő, hogy ez a portál nyolc nagy közösségi oldalon hatványozottan osztódik. Tehát óriási a látogatottsága, olvasottsága így ennek megfelelően sikerül majd egy objektív rangsort felállítani, amely még jobb és felelősségteljesebb munkára sarkallja a gyógyszertárakat üzemeltetőket.

Egyben közöljük dr. Nyíri László elnök úr levelét

 

 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara  B.-A.-Z. Megyei Szervezete Elnökségének

 

Állásfoglalása

 

Az MGYK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet elnöksége december 5-i ülésén foglalkozott a miskolci Fehér Holló gyógyszertárban történt gyógyszercserével, és az ennek kapcsán a SzántóGráf honlapon Szántó István által december 1-jén megjelentetett „Ritka mint a fehér holló” című írással is.

Az írás szerzője tanúbizonyságát adja, hogy respektálja a gyógyszerészi tevékenységet, ismeri annak nehézségeit és felelősségi viszonyait. Ezt köszönjük. Ugyanakkor a szerző – és az olvasók – figyelmébe ajánljuk, hogy

  • tény a Fehér Holló Gyógyszertárban gyógyszerkészítés közben történt gyógyszercsere, melynek következtében több gyermek orvosi ellátásra kényszerült;

  • a gyógyszertárak felügyeletét ellátó hatóság (az OGYÉI) a gyógyszercsere kapcsán a Fehér Holló gyógyszertárban vizsgálatot indított, amely tudomásunk szerint kiterjed a gyógyszercsere tényének analitikai vizsgálattal történő megerősítésére, a gyógyszercsere okának megállapítására és a gyógyszertárban folyó szakmai munka kontrolljára,

  • a vizsgálat tudomásunk szerint még nem zárult le,

  • a vizsgálat lezárásáig a hatóság a Fehér Holló gyógyszertár működési engedélyét felfüggesztette,

  • az ügyben a hatóság a rendőrségnek bejelentést tett.

Miközben az MGYK B.-A-.Z. megyei szervezet elnöksége minden támogatást megad a gyógyszercserével gyanúsítható kollégának, az eset korrekt tisztázásához azt világosan kell látni, hogy a gyógyszerész munkája során egy – a szerző által „apró hibának” minősített – eset is végzetes lehet. Éppen ezért már az egyetemi képzés és a gyógyszerészi munkára nevelés során kiemelt szempont erre a fokozott felelősségre való felkészítés. Úgyszintén fontos elvárás a munkahelyen is ennek a rendkívüli felelősségnek megfelelő szigorú patikai minőségbiztosítási rendszerek működtetése, melyért a gyógyszertár vezetője felel.

Miközben a szerző igyekszik mérsékelni az olvasó patikai minőséggel kapcsolatos aggodalmát, néhány olyan megállapítást is tesz, amely – feltehetően akaratával ellentétben – a többi gyógyszertárral és gyógyszerésszel szemben negatív következtetések levonására is alkalmas. Mint írja „Ez az a hely (ahol) mindig minden megtalálható akkor is, amikor egy gyógyszerért lejárjuk a lábunkat”. Megítélésünk szerint Miskolc minden gyógyszertára arra törekszik, hogy a lehető legjobb ellátást biztosítsa.

Túlzónak érezzük a „Miskolc legpatinásabb patikája” minősítést, mint ahogy a gyógyszertár vezetőjével kapcsolatban is óvakodnánk a „legismertebb” gyógyszerész kifejezéstől. Az pedig, hogy a valódi gyógyszerész szakma „megszállott szerelmese” lenne, különösen azzal együtt új információ a számunkra, hogy a bezárt gyógyszertárhoz hasonló „lelkiismeretes gárdával rendelkező gyógyszertár nincs több”.

Merész kijelentésnek tartjuk, hogy „a nagy gyógyszergyártókról szinte hetente derülnek ki hasonló tévedések”, és még ennél is aggályosabb azt állítani, hogy a gyógyszertár „konkurensei” miatt történt a sajnálatos hiba.

Miskolc, 2017. december 5.

                                                                                                Dr. Nyíri László a  MGYK B.-A.-Z megyei elnöke

                                                            Bizonyos dolgokban fenn kell tartanom a véleményem/ amit túlzónak tartanak azt tessék betudni az irodalmi munkásságomnak / – a Fehér Holló a forgalmából eredően mindig is szélesebb választékot kínál   mint általában a kisebb patikák. Attila, igen is megszállottja a szakmájának. Azt viszont nem állítanám, hogy ebben Miskolcon ő lenne az egyedüli. Ami meg a versenytársakat illeti, nyilván számukra az lenne a kellemes, hogy a történtek miatt sose nyisson újra a Fehér Holló. – a szerkesztő véleménye – ezért is a médiában minden fórumon általános offenzívát indítottak ellenük. Ilyenkor a kamarának az lenne a feladata, hogy minden tagjáért még ha hibát is követtel el tárgyilagosan, korrekten kiálljon értük. Köszönöm az Elnök úr levelét , figyelmét és igyekszem leközölni.