Ezt már nem dugod vissza – a sötétben bujkáló arctalan szarkeverőknek kedveznek – tétlenkedik a médiahatóság – felesleges munkát adnak az egyébként is túlterhelt rendőröknek  – dagasztják az aktákat

Kiszabadult a szellem a palackból. Ma már bárkit lehet sértegetni, szapulni, lejáratni, rágalmazni büntetlenül, nyilvánosan. Az internet segítségével. Noha magam is a szabad véleménynyilvánítás elkötelezett híve vagyok, eszembe se jutna egy arcnélküli bejegyzéshez. Magam is Lázár János véleményével értek egyet, amikor azt a bizonyos képviselő által posztolt disznótoros képet gusztustalannak ítélte, ám mindenkinek szíve joga reklámozni, amit jónak tart. Sőt becsületére legyen mondva a képviselő legalább a  fotóját és nevét is adta ehhez a disznósághoz.

Tisztelt Nemzeti Médiahatóság, azt viszont nem kellene elnézni, hogy az álarc mögé bújt rágalmazók, mások becsületébe gázolók hosszú évekre nyúló felesleges munkát adjanak a rendőrségnek. Jelenleg ugyanis ha valaki rasszista, gyűlöletre uszító bejegyzés ügyében tesz feljelentést a rendőrség feladata a bűncselekményt elkövető személyt beazonosítani. IP cím alapján. Persze ha külföldi szerverről jelentkezett be vagy könyvtári úgynevezett közös használatú hálózatról, akkor remény sincs a felderítésre.

Tisztelt Médiahatóság, több olyan engedéllyel rendelkező internetes portál van, amely máig is moderálás nélkül leközli a névtelen hozzászólásokat. Noha ha normálisan a bevált gyakorlat szerint regisztrációval illetve a fészbukos rendszeren át mehetnének ezek a gyűlölködő posztok, akkor megszűnnének a rendőrségi munkát feleslegesen terhelő adminisztrációs intézkedések. S csökkenne a bíróságok ezzel kapcsolatos munkája.

Így is lehet élni
Na melyik Fehér mocskolódott

A jogszabály lehetővé teszi, hogy ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyó portálokat a megtévedt televíziókhoz hasonlóan egy időre elsötítsék illetve az ismétlődő szabálytalanságokat követően véglegesen töröljék az megjelenési engedélyüket. Az impresszum alapján jelentős pénzbírsággal is sújthatók a kiadók, az üzemeltetők, a felelős szerkesztők.

A közelgő választás időszakában ezek a névtelen bejegyzéseket is leközlő portálok jelentősen befolyásolhatják a szavazás eredményét. Miközben az utólagos büntetések már nem lehetnek arányban az így elkövetett hamis, megtévesztő információk megjelentetésével együtt járó közvélemény formálás veszélyeivel, kockázataival. Ezt a rossz gyakorlatot követő portálok a látogatottságuk fenntartására ilyen elnézőek.

Mondhatom, hogy teljesen rendszer és politika semleges a gyakorlatuk, mivel ezek a portálok csupán a reklám és a nézetség növelésére törekszenek. Miközben büntetlenül megsértik a cikkekben szereplők személyiségi jogait.