Mikor szárnyal újra a Fehér Holló – karácsonyi nyitást ígértek    –   telefonon záratták be de csak papíron jöhet az engedély – aláírásgyűjtésbe kezdenek a törzsvásárlók – Tihor Attila törvénytisztelő jámborsággal viseli a megpróbáltatásokat
Ez a vezérlő, innen mindent látni ami a patikában zajlik A jövőben még a laborban is hasonlóképpen ügyelnek

Furcsa, különös és szomorú, hogy a Miskolc belvárosának legforgalmasabb patikája a Fehér Holló még mindig sötétbe borulva várja a karácsonyt.

Furcsa látkép. Itt mindig, a nap minden szakában nyüzsgi volt. Karácsonyra visszaállhat a megszokott rend?

A máskor nonstop működő gyógyszertár ilyenkor már villogó ünnepi díszekkel várja a vásárlókat. A mindig teli privát parkolóban most egy kocsi sem áll. Mint már korábban megírtuk, hogy egy fiatal gyógyszerésznő gondatlanul készített néhány kúpot, aminek következtében gyermekek betegedtek meg. A gyors és szakszerű vizsgálatot követően november 22.-én telefonon  felfüggesztették a gyógyszertár működési engedélyét délután fél ötkor már be is zártak.  A hozzáértők szerint minden szabályosan és az idevonatkozó szakmai protokollnak megfelelően történt. A tulajdonos elismerte a felelősségét és azonnal intézkedett a kártérítésről, a jóvátételről és az érintett gyermekek kárenyhítéséről.

Amikor élt a remény

Mindehhez tudni kell, hogy a Fehér Holló pontosan 25 esztendeje nyílt meg. Ez volt a város rendszerváltás utáni első privát gyógyszertára. Új színt, újdonságok sokaságát, a nyugati patikák kiszolgálási rendszerét vezette be a városunkban. Itt lehetett megvásárolni először mindazokat a gyógykészítményeket, amelyek elől az állami patikák elzárkóztak. Egy negyedszázad alatt itt patikus generációk kaptak bizonyítási lehetőséget. S miközben Miskolc ikónikus Aranyszarvas gyógyszertára eltűnt a Fehér Holló vette át a helyét. Tovább aligha érdemes dicsérni mivel legutóbb a helyi szakmai kamara tette szóvá, hogy valamennyi tagja hasonló elánnal veszi ki a részét a betegellátásból. S ezt tényleg el kell ismerni.

Tihor Attila a napokban már többször kapott konkrét ígéretet, hogy a Fehér Holló újra nyitási engedélye hamarosan a kezében lesz. Bár ha telefonon be lehetett zárni akkor ugyanígy fordítva is lehet intézkedni. Már csak azért is mert ebben a patikában csaknem húszan dolgoznak. Húsz család megélhetése, jövője függ ettől a várva várt döntéstől. Ehhez számoljuk hozzá azt a több ezer törzsvásárlót akik naponta lesik van e fény a Fehér Hollóban.

Most többen elhatározták, aláírásgyűjtési akciót szerveznek a gyógyszertár mielőbbi újra nyitására. Igaz, hogy egy kormányon kívüli nagy ellenzéki  párt prominens képviselője hangulatot keltett a parlamentben a gyógyszertár ellen, de ez aligha hathatta meg az illetékes minisztériumi vezetőket. Elmondásuk szerint ma már semmi oka nem lehetne az újra nyitásnak. Elismerték, a miskolci polgárok jogos igényét és még karácsony előtt kézbesítik az engedélyt. Nincs is semmi magyarázat arra, hogy ezt megakadályozzák. Mint ahogyan arra sincs, hogy ha holnaptól már szabadságon vannak az illetékesen ki lesz aki felcsörgeti Tihor Attilát, s közli vele a jó hírt. Amihez már bekészítették a Kölyök pezsgőt. S a tétlenségre kárhoztatott patikusok már most versengenek a karácsonyi ügyeletekért.

Jómagam érdeklődésemre az alábbi nem éppen biztató levelet kaptam az országos gyógyszerészeti hivatalból:

Mint ahogy igazgató asszony/ a kommunikációs/ is említette Önnek,/ mármint nekem/ folyamatban lévő ügyről az eljárásban résztvevő felek érdekében nem nyilatkozhatunk. Az eljárás egészen addig tart, amíg a patika a határozatot kézhez nem veszi.

Kérem szíves megértését.

Köszönettel,

 Szabó Franciska

kommunikációs tanácsadó

Hát ennyi. A nagy dolgok Pesten dőlnek el.  Most már csak türelmesnek kell lennünk.