Honnan vegyünk friss karácsonyfát – milyen volt a dezinformáció – talán pironkodnak is – az éjféli misén körbejárják a csonkot

Nem tudom, hogy most miként őrzik az erdőket, viszont arra emlékszem: valamikor régen folyamatosan ellenőrizték a Bükkből jövő autókat. Puskás erdészek matattak még a személyautók csomagterében is. Rendőri segédlettel vigyázták, hogy senki nem lophasson fenyőt. Sőt később még egy álhírrel is tetézték a védelmet.  Szárnyra kapott a hír, hogy olyan folyadékkal permetezik le az örökzöldeket, amelyek a szoba melegében elviselhetetlen bűzt árasztanak. Ez pont olyan dezinformácíó mint az, hogy a strandokon egy speciális adalékot tesznek a vízbe. Amitől ha valaki belepisil élénken elszíneződik körötte a medence. Na, ha ilyen létezne minden medence a szivárványos lenne. Ám mint ahogy fenyőszagosító sincs ez a fajta adalék se létezik. Ijesztgetésnek viszont hatásos. S igény is lenne ezekre a vegyszerekre.

Egyébként a fenyő drága, s így is úgy is lopják. Ám ha azt vesszük, hogy milyen fáradtságos munkával és kockázattal jár egy egy karácsonyfa illegális beszerzése az erdőből már nem is annyira drága a piacokon árult fa. S akkor jöjjön ez a kép. Egy templom kertben pompázó fát így csonkolt meg valaki.

Persze az ismeretlen tolvaj igazi zöld, környezetvédő lehetett.  Ezen a nyomon kellene elindulnunk. Ugyanis úgy operálta le a fát, hogy emlékül meghagyta az alját. Arra számítva, hogy hátha újra kinő, felcseperedik, s jövőre ismét megcsapolhatja a felső koronáját.

Ügyes. Gratulálunk. Tessék elképzelni, hogy amikor ezt a feldíszített karácsonyfát körbeülik miről beszélhetnek majd az ünnepi asztalnál. Például arról, hogy az idén nagyon olcsó volt a fa.  Esetleg arról is szó esik majd az Isten házának udvaráról  való és pironkodnak egy kicsit.

 Mondván ezt azért még se kellett volna. Az éjféli mise előtt pedig körbejárják a maradék csonkot is. Szomorúan, hogy kár volt ezt otthagyni…..