A rabbik mellékese – kié a jobb kósersági hekser – szélhámosok megirigyelték a bizniszt –  drága az igazolás, de valódi megéri az árát

 A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg három férfit, akik rabbinak öltözve árultak hamis kóser engedélyt.

2016 nyarán az első rendű vádlottat egy ismerőse azzal kereste meg, hogy tudna-e segíteni „kóser minősítés” megszerzésében. Ennek kapcsán a férfi utánanézett a kóser igazolás mibenlétének, és bár segíteni annak megszerzésében nem tudott, néhány hónappal később társaival együtt bűncselekmények elkövetéséhez használták fel az új ismereteit.

2016 novemberében a három vádlott közösen szórakozott, eközben egy Nógrád megyei székhelyű cég által csomagolt sütemény került a kezükbe. A csomagoláson telefonszám is szerepelt, amit az első rendű vádlott felhívott és álnéven nagyobb mennyiségű teasütemény megrendelésére és izraeli exportjára tett üzleti ajánlatot, amennyiben az üzem rendelkezik kóser minősítéssel. Közölte azt is, hogy nem akadály, ha nincs ilyen engedélyük, mivel azt egy ismerőse, Mayer Dávid rabbi 1.500.000.- Ft ellenében megadja. A Kft. ügyvezetője nem zárkózott el az ajánlattól, ezért a vádlottak zsidó rabbi benyomását keltő álöltözetet – kipát és széles karimájú kalapot –, valamint egyszer használatos SIM kártyákat és olcsó telefonokat vásároltak, a sértettel való kapcsolattartásra beazonosíthatatlan e-mail címet hoztak létre, a hamis igazoláshoz az internetről letöltöttek egy kóser igazolást, s ahhoz hamis bélyegzőket készíttettek. Az internet kávézóban létrehozott e-mail címről a szélhámosok vezetője az álnevén 4.400.000,-Ft összértékű árura vonatkozó megrendelő lapot küldött a cégnek, majd az internetről lementett valódi kóser igazolásra rászerkesztették a Kft. nevét és címét, és a rabbi szerepének eljátszására felkért másodrendű vádlottal a cég székhelyére utaztak.

Az álrabbi körbejárta az üzemet, a még biztosabb megtévesztéshez néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a kóser igazolást, melyért cserébe a megtévesztett sértett kifizette a 1.500.000.- Ft-ot. Utóbb a sértett hiába próbálta elérni megrendelőjét, ezért felvette a kapcsolatot a MAZSIHISZ Központjával, ahol közölték vele, hogy Mayer Dávid nevű rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

A vádlottaknak legközelebb 2017 januárjában sikerült az ajánlatukra nyitott személyt, egy szegedi élelmiszeripari üzemet találniuk. Ezúttal Ábrahám Hochwald rabbi segítségét ajánlották fel az üzem „kóseresítéséhez”. A Kft. képviselője a megadott telefonszámon beszélt az álrabbival, aki 600.000.- Ft-ot kért az engedélyért. Ezután az első rendű vádlott elküldött a cégnek egy 4.800.000,-Ft-ról szóló megrendelőlapot, a sértett pedig az izraeli exportüzlet reményében felkérte a rabbit az igazolás kiadására. Ezúttal is két vádlott utazott el a cég szegedi telepére, ahol most maga az értelmi szerző öltötte fel a rabbi öltözéket, és Ábrahám rabbiként járta végig az üzem területét.

A cégvezető a 600.000,- Ft kifizetése előtt személyi igazolványt kért a rabbitól, aki arra hivatkozva, hogy az az autójában van, kiment a telepről, majd a lebukástól tartva elhagyták a helyszínt, így sem a hamis kóser engedély, sem a pénz átadására nem került sor.

Egy hónap elteltével egy mórahalmi cég vezetőjét próbálták meg lépre csalni a vádlottak a fenti módszerrel, akitől 800.000,- Ft-ot kértek az igazolásért. Mivel az álrabbival történt telefonbeszélgetést követően a cégvezető számára gyanússá vált az ügylet, a MAZSIHISZ-hez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek a szervezetnél ilyen ügyben, és bizonyára csalókkal áll szemben. A telephelyen ez alkalommal a harmadik vádlott játszotta el a rabbi szerepét, aki az üzem körbejárását követően néhány, a raktározással kapcsolatos hiányosság kiküszöbölését kérte, majd átadta a hamis igazolást, amelyért 800.000.- Ft-ot kapott. A bankjegyek sorszámait a sértett korábban feljegyezte, a csalásról értesített rendőrség pedig megfigyelte a telephelyet, és amint az álrabbi az autóban várakozó társaihoz ért, a rendőrök mindhármukat elfogták, a pénzt pedig lefoglalták tőlük.

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség az elkövetőket bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg a Salgótarjáni Járásbíróságra benyújtott vádiratában.