Hol jó, hol nem jó – felhőbe száll a recept – ha a vény nem landol a patikus rugalmas – a technika ördöge nem kavarhat be

Igazából óriási ötlet ez az E recept. Az én vidéki felfogásomban úgy élt, hogy akár elmegyek az orvoshoz akár nem és ha  csak telefonon kérem a szokásos vérnyomáscsökkentőm, s nyugtatóm felírását a vény bármelyik patikában lehívható a TAJ számommal. Nemcsak időt, fáradtságot, de még a papírt is megtakarítom. Nem tudom, hogy ez valamilyen nyugatról begyürűző ötlet, de akárki is találta fel gratulálok neki. Egyébként is jómagam  minden ilyen számítógépes megoldásokért lelkesedem.  Elsők között váltottam ki az E személyi igazolványt és még digitális aláírást is rendeltem mellé. Ingyen van, hadd legyen.

Természetes, hogy az E receptre is rákattantam.  A gond viszont az, hogy vannak patikák és orvosi rendelők amelyek valamilyen technikai okból még mindig nem kompatibilisek . Nem panaszkodom, de az én receptjeim valahogyan nem jutnak át a rendszeren. A Fehér Hollóban Miskolc belvárosának legforgalmasabb gyógyszertárában elégedettek az újítással. Náluk a rendszergazda folyamatosan ellenőrzi a beérkező vények megjelenítését. Tény, hogy akadnak még apró hibák, sok rendelőben ugyanis még nem sajátították el kellőképen a páciensek adatainak felvitelét a felhőbe. Abba a virtuális térbe, ahová minden beteg receptje felszáll, hogy éppen abba a patikába landoljon ahol éppen ki akarjuk váltani. A gondok elkerülésére, jó magyaros megoldással még mindenki kap egy úgynevezett felírási listát.  Tehát semmi kétségbeesés, ha a gépen nem is látható, a gyógyszerészek , rugalmasan kezelik a kiadást.

A technika örödöge  nem kavarhat be. Senkinek. Remélhetően ez a jó ötlet hamarosan a mindennapok része lesz mindenütt. S elfelejthetjük a papíros recepteket.