A tradicionális miskolci jogászbál az egyetemen – jelen volt Galló Zoltán ügyész  a rozsnyói járásból
" A Tradicionális Miskolci Jogászbál egyik díszvendége,
 dr. Panyi Béla megyei főügyész-helyettes, egyúttal a jogi kar c. egyetemi docense, 
felszólalásában hívta fel a báli közönség figyelmét arra, hogy a közönség soraiban
 ül Galló Zoltán rozsnyói járási vezető ügyész úr is. Galló Zoltán ügyész
 úr édesapja maga is a Miskolci Evangélikus Jogakadémia hallgatója
 volt az 1940-es évek elején, akinek jogi tanulmányait aztán a
 világháború szakította meg, és végül Pozsonyban fejezte be 
azokat a háború után. Galló Zoltán ügyész úr egyébiránt
 nem először járt a Miskolci Egyetemen, a magyar
 rendszerváltás után nem sokkal maga is tartott 
már előadást ott, éppen Panyi Béla docens úr meghívására.
 A jogászbál báli közönségét megindította Galló Zoltán 
jelenléte, és szeretetteljes tapssal köszöntötték
 a határon túli kollégájukat."
.A 2018. február 24. napján sikeresen került lebonyolításra a Miskolci Egyetem Díszaulájában a Tradicionális Miskolci Jogászbál a több jogi hivatásrend, a jogi kar és a joghallgatók helyi képviselőiből álló Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület (MIJOG) szakmai koordinációjával. 
A jogászbál fő apropóját az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia 1906-os zászló-másolatának avatása képezte, amely Jogakadémiának a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szellemi örökösének vallja magát, és amely státuszát a Magyarországi Evangélikus Egyház is elismerte.  
A jogászbál fővédnöki tisztségét Prof. Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, a tiszteletbeli fővédnöki tisztséget pedig Dr. Boleratzky Lóránd a Miskolci Evangélikus Jogakadémia egykori hallgatója és tanára vállalta. A rendezvény védnöki kollégiumában helyet foglaltak a Miskolci Egyetem vezetőin – nevezetesen Prof. Dr. Torma András rektoron, Dr. habil. Deák Csaba kancelláron és Prof. Dr. Farkas Ákos jogi kari dékánon – túl a főbb megyei, regionális jogi hivatásrendek vezetői, így Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke, Dr. Miskolci László, a B.A.Z. Megyei Főügyészség vezetője, Dr. Petraskó István, a Miskolci Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Cserba Lajos, a B.A.Z. Megyei Ügyvédi Kamara elnöke egyúttal a Magyar Jogász Egylet B.A.Z. megyei elnöke, valamint Dr. Vereckei Csaba, a B.A.Z. Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya, r. dandártábornok.   
A jogászbált megelőző kora délutáni időpontban a miskolci jogi kar és a koordináló MIJOG Egyesület az észak-magyarországi jogásztradíciók iránt mélyebben érdeklődők számára szakmai konferenciát is rendezett a Magyar Jogász Egylet B.A.Z. megyei szervének támogatásával. A konferencián Dr. Répássy Róbert, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke, az Egri Érseki Jogakadémia történetét, Sándor Frigyes, evangélikus esperes, az eperjesi lutheri teológiát, Dr. Panyi Béla, B.A.Z. megyei főügyész-helyettes a párbajkódexet, Csemáné Dr. Váradi Erika, jogi kari dékán-helyettes, az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia történetét, Dr. habil. Szilágyi János Ede, a MIJOG Egyesület elnöke, pedig az eperjesi-miskolci jogakadémisták hagyományait mutatta be.    
A jogakadémiai zászló másolatának avatására illő ünnepi keretek között került sor. A megközelítőleg négy méteres, Szecskó István művész által készített zászlót Alkoda Enes, a jogi kar hallgatói önkormányzatának elnöke, a jogászbál rendezőbizottságának egyik tagja hozta be a Báli Közönség álló sorfala előtt, a Rákóczi induló dallamára. A zászló MIJOG Elnök által történő bemutatását követően, a zászló avató beszédét a jogászbál egyik díszvendége, Sándor Frigyes evangélikus esperes úr tartotta. Ezt követően a zászló elkészítéséhez anyagi támogatást nyújtó személyek – Dr. Nánási-Kocsis Norbert miskolci önkormányzati képviselő, Dr. Szinay Attila helyettes államtitkár, valamint a tavalyi Tradicionális Miskolci Jogászbál Rendezőbizottságának képviseletében Dr. Bancsi Gyöngyi bírónő és Dr. Zelenáné Dr. Rácz Gabriella ügyésznő – átadták a zászlót Prof. Dr. Farkas Ákos dékánnak, aki megköszönte azt a támogatóknak. A jogi kar hallgatói ezt követően az ismételten álló Báli Közönségtől kísérve elénekelték a miskolci Jogászhimnuszt. A bál egy későbbi időpontjában végül a Báli Közönség egészével is fotó készült a jogakadémia zászlóról.    
A jogászbál mindezen túl más fontos attrakciókkal is szolgált a báli közönség számára. Fontos szerepet kapott például a magyar jogásztársadalom 19. századi sajátosan magyar szimbóluma, a jurátusszablya, amelynek egy eredeti 1848 körüli példányával lehetőség nyílt fotót is készíteni. Jól mutatja e programpont népszerűségét, hogy a jurátusszablyával való fotózásra várva kígyózó sorok alakultak ki az erre a célra kijelölt sarok előtt. A Magyar Szablyavívó Iskola miskolci képviselői szintén sikeres bemutatót tartottak a Borsody-vívórendszerről, nehézszablyákkal demonstrálva egy párbajszerű vívást. Természetesen a tánc sem maradhatott ki a rendezvény programjából. A főprogram idején a többszörösen elismert Szinvavölgyi Táncműhely valamint Dr. Hornyák Zsófia és Vígh András sonderklasse sztenderdtáncosok szolgáltattak méltó szórakozást, a jogászbál későbbi részében pedig Dr. Szegőfi Luca és barátai engedtek betekintést a tánckultúra latinos világába.        
A jogászbál gerincét természetesen itt is a kulináris élvezetek és a teli táncparkettet eredményező minőségi báli zene képezte. Előbbit a Vachtor Attila, utóbbit pedig a Szilágyi Dorka Band biztosította. 
A rendezvény Védnökeinek, Díszvendégeinek, Résztvevőinek és Támogatóinak ez úton is köszönetét fejezi ki a jogászbál Rendezőbizottsága és a rendezvény fő támogatója, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

 

 

 

A bál főszervezői