Ötletbörze, kik ültek a sarki dúcban  – hangot a virilistáknak – benevezek a képviselő választásra –  nem mondok le a  villanyrendőr projektről

Aki nem tudná ez volt az első miskolci villanyrendőr. Mint egy kétlapos gázrezsó tele gombokkal ezen váltották a színeket. Mivel a csaknem szemközti házban laktunk jó két évtizedig pontosan emlékszem erre is Mögötte pedig egy újságárus néni állt akihez minden kedden lementem az egy forintos Ludas Matyiért. Ez volt a kedvenc lapom.

Na ez se jött be

Tehát ez a gomba csak később nőtt ki a földből. Egy ízben korszerűsítették és egy az út fölé  kinyúló vasszerkezetre telepítették. Innentől már mindenki ismeri a sztorit. No meg azt is, hogy a közelmúltban milyen véres ideológiai csatározások folytak a visszaállításáról.  Emlékként mivel az ős miskolciaknak a hozzám hasonló temetőszökevényeknek  a szívéhez nőtt ez a valami ami az ifjúságunkra emlékeztetett.  Arra, hogy sokat randiztunk itt akár órákig lestük a Szentpéteri kapu felől érkező buszt hátha megérkezik a kedvesünk.  Nem elfelejteni, mobiltelefon nem volt. Csak nagy óra amin 10 percenként újabb félórás esélyt adtunk szívünk választottjának.

A visszaállítási retroprojekt besült. Noha a város vezetőit sikerült megnyerni mindennek sőt vagy háromszázezer forintot összes is dobtunk erre sőt néhány vasszerkezetet árusító cég is megtámogatott, de legnagyobb sajnálatomra nem készült el a villanyrendőr. Kapaszkodjanak meg volt olyan aki azt mondta, őt bizony ez a vasszerkezet a régi átkos rendőrállamra emlékezteti, s ezért foggal körömmel megakadályozza a felállítását. Tetszenek tudni ez az érv amire józanul se érdemes reagálni. Sok csúnyát el lehet mondani azokról a régi egyenruhásokról, de ebben a sarki dúcban egyetlen véreskezű zsarut se láttunk.

S most tessenek megkapaszkodni, soha nem szoktam feladni. A legközelebbi önkormányzati választáson előrukkolok ezzel a programmal. Sőt még újabbakkal is kiegészíteném. Mióta időmilliomos lettem jobban odafigyelek a környezetem ötleteire. Például arra, hogy mi mindent lehetne tenni ezért a városért. Nem öncélúan.

Néhány javaslat amit teljes mellszélességgel támogatnék akár pártokon felüli összefogással. Német mintára Miskolcon élvezzenek előnyt a helyi iparosok bármilyen beruházás kivitelezésénél. Azok a vállalkozók akik itt adóznak ne szoruljanak hátrányba a más megyékből pályázó tervezőkkel, kivitelezőkkel szembe. A mindenkori polgármester rendszeres időközönként találkozzon a település legnagyobb adózóival, a legnagyobb munkáltatók vezetőivel az úgynevezett virilistákkal. Nem új ötlet a régmúltban ők voltak azok akik még szavazati jogot is kaptak a tanácsüléseken.

Nem is olyan régen volt a polgármester mellett egy konzultációs csapat a város potentátjaiból toborozva . Ingyen. Széles körből helyi emberekből akik sokat utaznak villamoson buszon és akarva akaratlanul meghallják mi is foglalkoztatja az embereket.

Jómagam is házaltam azzal az ötlettel, hogy ha megengedhetjük a 65 évesnél idősebb  miskolci autótulajdonosok akik pontosan rendre befizették a súlyadót és nincs semmilyen köztartozásuk és a kocsijuk nem haladja meg a 160 lóerőt ingyen parkolhassanak a városban. Potom kiadás lenne viszont javítaná az itt élők közérzetét. Amikor előadtam az ötletet egy úr azzal söpörte le az asztaláról, hogy személyiségi jogokat sértene ez a fajta szelekció. Elfelejtettem megválaszolni -hogy soha nagyobb sérelem ne érje az érintetteket akik önmaguktól igényelnék ezt a kedvezményt.

Természetesen nem leltem meg a bölcsek kövét így számítanék mindazokra akik ezekhez hasonló ötletekkel tennék jobbá szebbé az életünket. Várom a javaslatokat.