Az érdeklődő kórházvezetőket adott esetben saját intézményeikben is felkeresik, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

Nem véletlen, hogy 2018-ban az OGYÉI kiemelt figyelmet szentel a klinikai vizsgálatoknak, hisz a magyarországi intézetek jelentős hányada jelenleg is sikeresen részt tud venni klinikai vizsgálatokban, ugyanakkor 2016 óta egész Európában – egy-egy kivételtől eltekintve – csökkenni kezdett mind az új kérelmek, mind a futó vizsgálatok száma, mely láthatóan visszatér a 2013-as szintre. Néhány hasonló adottságú versenytárs (Lengyelország, Csehország) esetében a magyarországinál kisebb mértékű a csökkenés, sőt, új kérelmek tekintetében a trend megtorpanni, megfordulni látszik ezen országok vonatkozásában – állítja dr. Pozsgay Csilla, a gyógyszer-engedélyezési hatóság vezetője. A verseny tovább élesedik, amiként csökken a vizsgálatok száma és kiegyenlítődnek a hatósági engedélyeztetési határidők Európa szerte. Számos nyugat-európai ország várhatóan pozícióban marad, a kelet-európai országok között viszont átrendeződésre lehet számítani.

Mindenképpen lépni és tenni kell azért, hogy Magyarország nyertese legyen a változásnak, ebben pedig óriási a kórházigazgatók felelőssége. A klinikai vizsgálat egy lehetőség, melynek keretében számos érintett jelentős előnyökhöz juthat. Így például a klinikai vizsgálatba bekapcsolódó betegek rendszerint a legkorszerűbb kezelésekhez juthatnak hozzá, egy-egy fejlesztés alatt álló készítmény a gyógyíthatatlan vagy ritka betegségekben is reményt nyújthat. A klinikai vizsgálócentrumot működtető kórházak emberi erőforrás megtartó ereje nő, hisz a vizsgálat kivitelezéséért díjazás illeti meg a kórházat, az orvosok, szakdolgozók tevékenységükért anyagi juttatásban részesülnek. A modern technológiák és innovatív terápiák megismerésével az orvosok új ismeretekre tehetnek szert, a jövő gyógyszereivel kapcsolatosan közvetlenül szerezhetnek tapasztalatokat. A klinikai vizsgálat sikeres, minőségi kivitelezése növeli az intézet és szakembergárdájának megbecsültségét akár nemzetközi kontextusban, ismertségét a betegek felé. Ez adott esetben új, vagy visszatérő megbízásokat eredményezhet – hívja fel az intézményvezetők figyelmét dr. Pozsgay Csilla.

Az EU tagállamaiban tapasztalható tendenciát meg kell állítani, ez nemzetgazdasági érdek is, hiszen a klinikai vizsgálatok során elvégzett beavatkozások nem terhelik az egészségbiztosítási kasszát, az intézmények esetében a klinikai vizsgálati bevétel pedig mérsékeli a forrásigényt. Az ily módon befolyó bevételek lehetőséget kínálnak arra, hogy az intézményvezetők növelhessék az egészségügyi szakszemélyzet jövedelmét is. Az egészségügyi intézetben alkalmazott vizsgálati koordinátorok, illetve versenyszférában dolgozó, klinikai vizsgálatok szervezésével foglalkozó szakemberek iránti igény pedig hatással van a munkahelyteremtésre.