Számottevően jobbak lehetnek az életkilátásai és javulhat az életminősége azoknak a prosztatarákkal szembesült férfiaknak, akik rendszeresen mozognak, ezért 10 Ezer Lépés Program néven országos mozgásprogramot indítottak számukra. A Magyar Rákellenes Liga hatvani és egri alapszervezetei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, így mindkét városban ingyenes gyógytornát és konzultációs lehetőséget hirdettek meg a férfiak és családtagjaik számára. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Heves megyében évente mintegy 150 férfival közli orvosa a prosztatarák diagnózisát, ez azt jelenti, hogy jelenleg is sok száz férfi él a megyében, aki szembesült már a betegséggel. Az esetek többségében 65 év felett derül ki a prosztatarák, ám az ötvenes éveikben járó férfiak között is vannak érintettek, ritkán pedig ötven év alatt is megjelenhet a betegség.

Kapitány Zsuzsanna

– A mellékhatások csökkentésében, a műtét vagy sugárkezelés szövődményeinek enyhítésében, az általános testi és lelki állapot erősítésében is nagy szerepe van a mozgásnak. Fontos, hogy a betegek minél gyorsabban hozzájussanak a legkorszerűbb kezelésekhez, ám nagyobb hangsúlyt kell fektetni annak megtanítására is, hogy mit tehetnek ők önmagukért a hétköznapokban – fogalmazott Hatvanban Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja, ezzel indokolva azt, hogy Heves megyében is programokat szerveznek. A Semmelweis Egyetem Fizioterápiai Tanszékének oktatója a résztvevőknek elméletben és gyakorlatban is segítséget nyújt az odahaza is elvégezhető gyógytorna megtanulásában.

A hatvani Grassalkovich Művelődési Házban dr. Nagy Emese onkológus főorvos és Sándorné Buda Ildikó dietetikus is várta az érdeklődőket. A közvetkező programnak Eger ad otthont: június 12-én kedden 13 órától az egri Markhot Ferenc Kórházban dr. Szabó József urológus főorvossal és Burkus Réka – a témából diplomamunkát írt – gyógytornásszal közösen számítanak az érintettekre. Nemcsak férfiakat várnak, hanem nőket is, hiszen sokszor rajtuk múlik, hogy családtagjuk milyen segítséget fogad el vagy milyen aktivitást végez.

Rozványi Balázs

– Heves megyében összesen kilenc alapszervezetünk várja a daganatos betegséggel érintett sorstársakat mozgásprogramokkal. Ebben az évben meghirdettük a mozgás évét, így a betegségük típusától függetlenül mindenkit nyitottan várunk támogató közösségeinkbe – fogalmazott Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, aki szintén részt vett a hatvani rendezvényen, majd jelen lesz az egri programon is.

A 10 Ezer Lépés Program elnevezése onnan ered, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint legalább ennyit kellene lépni minden nap annak, aki szeretné megőrizni az egészségét. A rendezvényeket a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület jegyzi, ahhoz szakorvosok is csatlakoztak, a Janssen támogatása révén pedig a program keretében az összes szolgáltatást – kiadványokat, videókat, gyógytornát és konzultációt – ingyenesen vehetik igénybe az érintettek.

Kórházi kezelés utáni gyógytorna:

Medencefenék- és intimtorna a panaszok csökkentéséért:

Rehabilitációs torna: