Hatvanöt éves a Rudabányai  teniszszakosztály – már nem kevesek kiváltsága ez a játék

Rudabányán a hajdan NB II-es labdarúgás mellett a tenisz a legnépszerűbb sportág. Már 1945 előtt volt teniszpálya a településen, a mai iskolai sportcsarnok helyén, de a játék akkor még csak kevesek kiváltsága volt. A helyi sportélet újjászervezésekor, 1953-ban az Ércbányász SE keretén belül tenisz-szakosztály is alakult Cziczlavicz Lajos, a vasércbánya bányamérési osztálya munkatársának kezdeményezésére. A későbbiekben, közel négy évtizeden át vezetőként és edzőként ő volt a szakosztály „mindenese”. Irányításával a rudabányai fiatalok sokasága sajátította el e szép, de embert próbáló sportág alapjait, közülük pedig többen váltak jeles versenyzőkké. Ilyen irányú tevékenységét 2006-ban díszpolgári cím adományozásával ismerte el az akkor nagyközségi, ma városi önkormányzat. A tenisz mind a mai napig jelen van Rudabányán, verseny- és szabadidős sportként egyaránt.

A szakosztály megalakulásának évében, 1953-ban három pályából és öltözőből álló tenisz-telep létesült, amely lehetővé tette, hogy a rudabányaiak bekapcsolódjanak a szervezett teniszéletbe. A megyei bajnokságban kezdték, majd feljutottak az NB III-ba, ahol szép sikereket értek el. A bajnoki találkozók mellett országos versenyeket is rendeztek különböző korosztályok számára. Az Ércbányász Kupa nevű rendezvény sokáig népszerű volt a hazai teniszezők körében. 1980-tól 1984-ig női szakosztály is működött, amely ugyancsak az NB III-as szintig jutott.

Amikor a régi tenisztelepet kinőtték, annak szomszédságában négy új pályát és egy kis klubházat építettek az akkor még működő vasércbánya segítségével. Az 1981-es pályaavatón Gulyás István sokszoros magyar bajnok játszott mérkőzést az egyik tehetséges rudabányai teniszezővel, Cziczlavicz Zoltánnal. A pályák mellett álló hatalmas hársfák alatt nemrégiben egy nagyméretű lugast is létesítettek, amelynek védelmében az edzések, versenyek előtt és után mód nyílik a megbeszélésekre és a kötetlen együttlétre. A hangulatos környezetben fekvő, gondosan karbantartott komplexum minden idelátogató versenyző és szurkoló tetszését megnyeri. 2010-ben a neves előadóművész, St. Martin (Szentmártoni Imre) is „felfedezte” aggteleki koncertjének előkészületei közben, s nyaranta ellátogat ide, hogy barátságos mérkőzéseken vegyen részt.

A rudabányai teniszezők napjainkban is a nemzeti bajnokság III. vonalában szerepelnek, s ott a középosztályban foglalnak helyet. Emellett továbbra is rendeznek megyei és országos versenyeket. Baráti kapcsolatokat alakítottak ki putnoki, miskolci és kazincbarcikai, valamint rimaszombati sporttársaikkal, ami az említett helyeken felváltva megrendezett versenyekben nyilvánul meg. A mai teniszélet „mindenese” Juhász Lajos, aki egyszemélyben vezető, edző és játékos is. A szakosztály működését a városi önkormányzat jelentős támogatása biztosítja.

Végezetül – a teljesség igénye nélkül – megemlítjük azoknak a sportolóknak a nevét, akik a legtöbb sikert érték el az elmúlt 65 évben: Végh Tibor, Cziczlavicz József, Farkas Gyula, Lukács Károly, Litvai László, Szász Ervin, Veres Béla, Juhász Lajos, Drotár Tamás, Cziczlavicz Zoltán, Veres Róbert.

A férfi csapat 1973 körül a címképen látható.

Az 1981. évi Bányásznap alkalmából megtartott pályaavatón Gulyás István (jobbra) sokszors magyar bajnok és Cziczlavicz Zoltán (balra), középen a márkőzés játékvezetője.

A teniszezők sporttelepe napjainkban.