A Heti tévé ahol mindent kiszedtek belőlem – egy félévszázaddal ezelőtti sztori kulisszatitkai – kis pontként egy nagy nemzetközi játszmában – bástya és futár voltam a sakktáblán

Sok belőlem 45 perc a tévében. Önkritikusan, szerintem szabatosabban, jobban írok mint beszélek a kamerák előtt.  Ezek makacs tények, be kell látnom, ha tetszik ha nem.

Tudni kell, hogy a Heti tévében nincs vágás, minden beszélgetés egyenesben megy. Ha korrigálni kell akkor erre ott van Breuer Péter főszerkesztő aki tényleg mindent jobban tud.

Nos, ez a műsor, ha valaki megnézte vagy erre készülne legyen tudatában annak, hogy egy ötven évvel ezelőtti eseményekről szólnak. Dióhéjban, annyit, hogy  Magyarország már 1967 nyarán megszüntette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel. Majd a hetvenes évek elején nagy nyomás nehezedett az MSZMP vezetésére, hogy kiengedjék a kivándorlásra készülő zsidó fiatalokat. Egy olyan érában amikor még minden főkapitányságon is külön szobája volt az illetékes szovjet elvtársaknak.

Egy kép az akció idejéből – Splitben készült . Mivel korábban már jártam nyugat Európában és mindig visszajöttem , megvolt az illetékesek bizalma. Tudták, hogy az egyedül maradt drága Édesanyámat nem hagyom magára. Én meg tisztában voltam azzal, hogy ha lelépek legalább húsz évig nem jöhettek haza. Én akinek már Mályinál honvágya támad szülővárosom iránt.

Tehát az egyszerű útleveles megoldás szóba se jöhetett a katonaköteleseknél. A kecske és a káposzta megmaradásának elvén kellett gondolkodni. S sikerült. Sőt annyira, hogy Izrael nem maradt adósa a magyar hírszerzésnek a kémelhárításnak. Kialakult egy kölcsönösen előnyős hírcsatorna, aminek az eredményéből már a szovjetek is profitáltak. Ebben a játszmában apró kis pont lehettem, s maradtam, de az előkészületekben óriási kockázatot vállaltam. Hogy miért pont nekem jutott ez az izgalmas kihívás alig huszonvalahány évesen – erről locsogok a képernyő előtt. S, hogy miért most azt is elárulom.

Ha megnézte egyenesben megírhatja a kérdéseit – info@szantograf.hu – az adás előtti hónapokban az Új életben jelent meg a felhívás jelentkezzenek azok a fiatalok akik a tengerparti táboron keresztül jutottak ki az ígéret földjére. S jelentkeztek. Sajnos néhányan már az 1973 őszi honvédő háborúban életüket vesztették.