Felfüggesztették egy csomó vérnyomáscsökkentő forgalmazását – mi lehet a kulisszák mögött – igaz e, hogy a kínai beszállítok a húnyok

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek forgalmazását függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, mert felmerült a gyanú, hogy minőségi hibás lehet a hatóanyaguk. Nos, ezzel kapcsolatban számos téves vagy valós mendemonda kering a köztudatban.

Híresztelik, hogy a kínai gyógyszer alapanyag beszállítók rossz adalékot küldtek. Olyat amitől nem, hogy csökkenne még emelkedik is a vérnyomásunk.  Ráadásul nagy a kavarodás , nem elég tájékozottak a gyógyszerészek, az orvosok se így természetesen a betegek se tudják mi most a teendő.

Mi van ha rossz medicinákat visszavisszük, felbontott dobozban és kapunk e helyette hibátlant? Kár, hogy az illetékesek se elég jól informáltak, s még nem alakult meg egy operatív törzs amely levezényelné ezt a kritikus helyzetet. Mi lesz ha több ezren perelik majd a felelősöket az esetleges halálos végződésű vagy súlyos egészségkárosodást okozó gyógyszerek miatt. Na, meg a nagy rejtély, hogy kinek kellett volna bevizsgálni, jók e a kínai adalék anyagok.

 

A honlapon elérhető táblázat szerint az érintett gyógyszerek:

  • Nortivan
  • Tensart
  • Valsartan
  • Valsocard
  • Valsotens.

Ezeket többféle kiszerelésben és formátumban is felfüggesztették, így az öt gyógyszernek összesen 27 típusa érintett. Mindegyik készítmény hatóanyaga a valzartán.

A hivatalos határozatokban az áll, hogy a gyógyszerre vonatkozóan “bejelentés érkezett az OGYÉI-be, mely szerint a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájának kapcsán kivizsgálás indult a gyártóhelyen. Az OGYÉI a bejelentés értékelését követően hivatalból eljárást indított minőségi hiba kivizsgálása iránt.

Tekintettel arra, hogy az érintett gyógyszer gyártásakor felhasznált gyógyszer-hatóanyag minőségi hibájának és így az érintett gyógyszer minőségi hibájának gyanúja merült fel, az OGYÉI, a rendelkezésre álló és később beérkező adatok értékeléséig és a kivizsgálás lezárásáig, a betegbiztonságot érintő kockázatok minimalizálása érdekében, a gyógyszer összes gyártási számú tételnek forgalmazásának felfüggesztéséről döntött.

A felfüggesztő határozatot a hvg.hu vette észre.