Kis iskola- nagy eredmények – gratulálunk – Best Print 2018

A Mezőkövesdi Tankerület Központ Szentistváni István Király Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolájában nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. A Borsodivánkán működő iskolában több olyan gyerekkel is foglalkoznak, akik valamilyen tevékenységben az átlagosnál magasabb teljesítményre képesek.

A szövevényes digitális világban szükséges, hogy már általános iskolában megtanuljanak a gyerekek „gyümölcsözően” bánni a számítógéppel, az okos telefonnal, mert ezek már mindennapos használati eszközökké váltak.

Birinyi Tamás a tagintézmény vezetője nagyon büszke az elért eredményekre és elmondta, hogy az intézményben is, mint minden általános iskolában a rajz- és vizuális kultúra tantárgyra az osztályokban sajnos csak heti egy óra áll rendelkezésre. Ennyi idő nagyon kevés arra, hogy bevezessék a diákokat a vizuális nyelv, az ábrázolás, a tervezőgrafika rejtelmeibe, az alkotás örömeibe. Megértetni a gyerekekkel a körülöttünk lévő világ formanyelvi, látványi elemeit azok mindennapi életünkben betöltött szerepét, fontosságát, szükségességét, összefüggéseit. A fentiekre való tekintettel az iskolában létrehoztak egy rajz- vizuális kultúra és számítógépes grafikai szakkört, mely az alkalmazott grafikára fókuszál. Kiss Zoltán, aki nagy figyelmet szentel a tehetséges gyerekekre elmondta, hogy: sok tanuló szívesen jelentkezett, mert ez a technika nagyon közel áll hozzájuk. Természetesen itt is a valóságalapú képalkotással kezdődik minden, de tudatosan az alkalmazott grafika területe felé vezet az út. Munka közben döbbennek rá a tanulók, hogy milyen élmény újat létrehozni, valamit úgy megtervezni, hogy az ne csak önmagában esztétikus legyen, de a mindennapi életben is használható termékként jelenjen meg. Ráéreztek a digitális technika nyújtotta –eddig előttük ismeretlen- alkotói folyamatokra, átélték, milyen érzés megtervezni egy képeslapot, vagy egy könyvborítót, DVD tartót, vagy egyéb használható terméket tervezni, mit jelent az alkalmazott grafika fogalma. Természetesen a szakkör a tehetséggondozás gondolatával jött létre, de kitekintést ad különböző, az ezzel a technológiával dolgozó szakmák felé is, mint pld. alkalmazott grafikus, dekoratőr, díszítő festő, díszlettervező, divat- és stílustervező, grafikus, kerámiaműves, kiadványszerkesztő, mozgókép- és animáció készítő, és még sorolhatnánk. Így szakkörünk a pályaorientációt is magába foglalta.Tanulóink munkáival pályáztunk a magyarországi Nyomda- és Papíripari Szövetség által meghirdetett országos Best Print Hungary versenyre. Ez az a verseny, ahol hivatásos tervezőgrafikusok munkái is szerepelnek. A zsűri tagjai között több terület neves szakembere is volt, mint pl. könyvtervező tipográfus, médiatechnológiai mérnöktanár, nyomdamérnök, illetve művészeti vezető. A versenyre 147 termék és tervezőgrafikai munka érkezett.

Ebben a mezőnyben mi az alábbi helyezéseket értük el:

 

Skarupa Dorina 6. osztályos tanuló: Magyar Grafikai Nagydíj

Koczka Sára 7. osztályos tanuló: Országos Ezüst fokozat (Junior kat.)

Dajkó Mózes 6. osztályos tanuló: Országos Bronz fokozat (Junior kat.)

 

A díjak Budapesten, az Óbudai Egyetem Dísztermében kerültek átadásra. Szép szereplésük örömteli, inspiráló hatással van társaikra.  Versenyeredményeikhez gratulálunk!