A Fars hírügynökség által izraeli célpontokat közlő lista forrás: Twitter: screenshot

ujkelet.live

A Forradalmi Gárda magas rangú tisztjének megölése miatt Teherán bosszút hirdetett miközben nyilvánosságra hozta az izraeli célpontok nevét. Jeruzsálem fokozza légvédelmét, és utazási figyelmeztetést adott ki a Törökországba utazók számára.

A félhivatalosnak tekintett iráni Fars hírügynökség korábban a hírszerzési elit egységeiben tapasztalatokat szerző, és azóta neves biztonsági cégek vezető beosztásaiba kinevezett öt izraeli üzletembert – köztük egy nőt – nyilvánított célpontnak, azzal fenyegetőzve, hogy kiiktatásukkal bosszút állnak a Forradalmi Gárda egyik vezető tisztjének múlt heti meggyilkolása miatt.

A „Cionisták, akiknek titokban kell élniük” címszó alatt a Fars azt állítja, hogy mind az öt célpont családját és kollégáit „éjjel-nappal szigorú megfigyelés alatt tartják,” miközben arra figyelmeztet, hogy nevük nyilvánosságra hozatala nélkül sokan mások is potenciális célpontok voltak.

A híroldal „belső kormányzati forrásokra” hivatkozva közölte, hogy mind az öten részt vettek az iszlám országok elleni szabotázsban és az Iszlám Ellenállás aktivistáinak meggyilkolásában.

A híroldalon megnevezett és Wanted felirat alatt fényképpel megerősített izraeliek Ámosz Malka, az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságának volt vezetője; Ámir Levental, kiberbiztonsági szakértő a Cylus kibercég alapítója és vezérigazgatója; Gal Ganot, a hadsereg 8200-as hírszerző egységének egykori magas rangú tisztje és az Analysis oktatócég igazgatója; Inbal Árieli, a Synthesis csúcstechnológiai cég alapítója, aki szintén a 8200-as egység egykori tisztje volt; és Ámit Melcer, szintén kiberbiztonsági szakértő.

A lista közzététele közvetlenül a Forradalmi Gárda vezető tagja, Hasszán Szajjad Khodaei meggyilkolása után történt. A The New York Times múlt héten megjelentetett riportja alapján Izraelnek tulajdonított merénylet során Khodaeit az iráni főváros szívében lakóhelyéhez közel, öt jól irányzott lövéssel ráadásul fényes nappal iktatták ki. Bár a gárda csekély részletet közölt a támadásról, a terrorcsoport a „globális arroganciát” okolta a gyilkosságért, amely értelmezésükben jellemzően az Egyesült Államokra és Izraelre vonatkozik. A gárda vezető tisztjének temetésén Ebrahim Raiszi elnök megtorlással fenyegette Izraelt, mondván:

„Az elnyomó, globális cionizmushoz kapcsolódó gengszterek és terrorista csoportok szembesülni fognak tetteik következményeivel.”

A helyszínen azonnal életét vesztő, Khodaei állt az izraelieket célzó terrortámadások sorozata mögött világszerte. Ő küldte Manszúr Raszulit az isztambuli izraeli konzul megölésére.

Az iráni bosszú lehetőségeinek minimalizálása érdekében Izrael hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra vonatkozóan.

,,Már több hete, és még inkább azóta, hogy Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tisztjének múlt héten történt haláláért, egyre nagyobb az aggodalom a védelmi szervezetek körében, hogy Irán megpróbál izraeli célpontokban kárt okozni szerte a világon” – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács.

A Nemzetbiztonsági Tanács közölte, hogy „fokozza” a törökországi utazási figyelmeztetést, hangsúlyozva, hogy az ország és más Iránnal szomszédos nemzetek „nagy kockázatot jelentenek manapság az izraeliek számára”.

A 12-es csatorna hétfői jelentése szerint izraeli biztonsági tisztviselők több mint 100 törökországi izraeli állampolgárt hívtak fel és figyelmeztettek közvetlenül arra, hogy Irán célkeresztjében vannak, és kérték őket, hogy térjenek vissza.

Az a fenyegetés, hogy Irán megtámadja az izraelieket Törökországban, „konkrét és azonnali… Nyilvánvaló, hogy van egy [iráni] infrastruktúra, amely azonnali cselekvést tervez”.

A jelentés szerint a Moszad meghiúsította a közelmúltban tett iráni erőfeszítéseket, amelyek magas rangú izraeli személyiségeket és izraeli üzletembereket céloztak meg szerte a világon, és e kudarcok után Irán most kiterjeszti célpontját Törökországban tartózkodó átlagos izraeliekre. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja azt is közölte, hogy Izrael attól tart, hogy Irán izraeli turistákat készül célba venni.

Eközben az Izraeli Védelmi Erők megerősítette az ország légvédelmét. Biztonsági tisztviselők attól tartanak, hogy Irán által támogatott csoportok Libanonban és Szíriában rakéta- vagy öngyilkos dróntámadást hajtanak végre, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató, és különféle légvédelmi rendszereket – köztük a Vaakupolát– magas készültségbe helyezték, és bevetésüket a fenyegetést követően módosították.

Izrael többször is figyelmeztetett arra, hogy az iráni drónok jelentős veszélyt jelentenek a térségre, különösen azért, mert Teherán fegyveres meghatalmazott csoportjai állomásoznak Izrael határai mentén.