„Világ emberei, mi nem csak egy erőteljes történetet adunk át nektek – egy történetet egy Oroszországhoz közeli furcsa kis országról,

A litvánok a közelmúltban példátlan példát mutattak a szolidaritásból. Mindössze 3,5 nap alatt az átlagpolgárok valamivel több mint 5 millió eurót gyűjtöttek össze, hogy a Bayraktart – egy török ​​katonai harci drónt – vásárolják meg az ukrán fegyveres erők számára.

 

A litván védelmi minisztérium támogatásával a kezdeményezést Andrius Tapinas, a helyben jól ismert tévéújságíró vezette. Nem ez az első alkalom, hogy litvánok válaszolnak az ukrán katonák támogatását célzó segélyhívásra – egy hónappal ezelőtt 330 ezer eurót gyűjtöttek össze, hogy észt drónokat vásároljanak tüzérségi célzásra.

 

„Világ emberei, mi nem csak egy erőteljes történetet adunk át nektek – egy történetet egy Oroszországhoz közeli furcsa kis országról, amelynek emberei nem voltak hajlandók csak ülni, hanem összefogtak, hogy katonai drónt vásároljanak Ukrajnának” – mondja. Tapinas. „Emellett hatalmas kihívást is állítunk minden európai számára <…>. Nyomást gyakoroljon sztárjaira, vállalkozásaira és politikusaira azzal, hogy megkérdezi tőlük: miért nem tehetjük meg  ugyanazt, amit ez az őrült ország néhány nap alatt megtett.”