Meghosszabbításra került a Magyar Telekom frekvenciahasználati jogosultsága – az éterért is fizetni kell

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata alapján a Magyar Telekom 2100 MHz-es frekvenciasávban 2019. december 27-éig fennálló frekvenciahasználati jogosultsága 2027. június 27-ig meghosszabbításra került.

A jogosultságot 2004-ben a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán nyerte el a T-Mobile Magyarország, a Magyar Telekom jogelődje. A jogosultság hét és fél évvel történő meghosszabbítására a 2004-es pályázati kiírás ad lehetőséget. A Magyar Telekom azért élt a hosszabbítási lehetőséggel, mert a következő években is biztosítani kívánja ügyfelei számára a magas minőségű 3G szolgáltatást, melyre a 2100 MHz-es frekvenciasáv ad lehetőséget. Bár a társaság fejlesztéseinek középpontjában a szupergyors mobilinternet hozzáférés áll, a Telekom számára fontos, hogy azon ügyfelei is jó és megbízható szolgáltatást kapjanak, akik még nem 4G képes készüléket használnak. Emellett a meghosszabbítás megteremti a lehetőségét, hogy ebben a frekvenciasávban is megjelenhessenek majd a legkorszerűbb, jövőálló mobiltechnológiák. A Magyar Telekom számára fontos, hogy modern, kiváló minőségű hálózati infrastruktúra biztosítása révén hozzájáruljon az egyének és a közösségek sikeréhez, valamint az ország versenyképességéhez.

A 3 db 5 MHz-es duplex frekvenciablokkra vonatkozó hosszabbítás egyszeri díja 11 milliárd forint, melyet a Társaság 2019 első negyedévében köteles kifizetni. A frekvenciasáv hosszabbításának egyszeri díja, valamint a jövőbeni éves sávdíjának jelenértéke további 4,2 milliárd forint összegben 2018. negyedik negyedévben kerül aktiválásra.

A jó hír kapcsán megnyugodhatunk, továbbra is telefonálhatunk az éter hullámain. Az egyszerű mobilosok zöme nem is sejti, hogy a szolgáltatók nemcsak az átjátszó tornyok üzemeltetési költségeit nyögik, de a nemzeti éterért is perkálnak. A frekvencia használat sehol sincs ingyen. Milliárdokba kerül, s hosszú távú szerződésekkel garantálják, hogy mi a levegőbe beszélhessünk. Vezeték nélkül. Az első csak magyarországi Westel Kft még a MÁV korábbi 450 -es  hullámhosszán beszélgettünk. Ma már nem titok, ez nem volt digitális, tehát ha nagyon értettük a csínját akkor ezt bárki lehallgathatta. Sőt azok a táskányi majd bunkófonok klónozhatók voltak. Jómagamat is meglepte amikor kiderült, hogy egy pécsi autószerelő az én kontómra telefonálta körbe a világot. Emlékszem legalább 45 ezer forinttal terhelte meg a büdzsémet. A bíróságon kitálalhattunk volna, de nem tettük. Az ügy pikantériája, hogy a feleségem akkoriban a cégnél dolgozott és ha a klónozás kulisszatitkait kifecsegjük ez akár az egész Westel gazdaságosságát megrengette volna.  A cég inkább kifizette a kárunkat.