A klub elszáll – a légi mentősök talán maradhatnak – ha mégse , kiverné a biztosítékot – Hernádkak lehetne az új bázis – áprilisban költözködés

Repül, a klub ki tudja, hol landol.

Mi másról is beszélhetnek – hová landolnak áprilisban, ha innen el kell szállniuk

Ötvös Béla miskolci klub titkára elmondta június 21. re hívták össze a közgyűlést. Szerinte korántsem lesz, valami viharos mivel a szomorú tényekkel már régóta tisztában vannak. A nagy múltú, Miskolc város történelmébe mélyen beágyazódott civil szervezetnek hamarosan le is út fel is út. Bármennyire is szerettek volna, még egy év haladékot az önkormányzat bekeményített, Áprilisban költözniük kell.  Egyébként is már évek óta csipegetnek az értékes ingatlanból.

Ferenc József, az egy fejű sárkány repülős

Persze az önkormányzat érdekei is világosak, megérthetőek mivel az ipari park bővülése, fejlesztése újabb kenyérkereseti lehetőségeket teremt mindannyiinknak. Még se kerek a történet, mert ezen a bázison sok száz pilótát és ejtőernyőst képeztek már ki a honvédségnek és a légi forgalomnak. Tehát minden képpen kellene találni egy területet ahol a régiónk fiataljai, elsajátítják a vitorlás és a motoros repülés alapelemeit. Kell, egy hely ahol megszerethetik és gyakorolhatják a légi utazás örömét.

Miskolc város önkormányzata a jelenlegi körülmények között ezt a sportágat, magát a klubot mostohán kezeli. Pfliegler Péter alpolgármester többször hangsúlyozta csupán elvi támogatásra képesek a költözésre kényszerített klubnak.

Valamikor itt még utasszállító gépek is közlekedtek menetrendszerűen

Egyébként földhözragadt észjárással úgy gondoltam, hogy a levegő vándorai már régen kinézték maguknak az új terepet. Fentről ugyanis sokkal jobb a rálátás a város környékére. Állítólag Hernádkak térségében lenne egy terület, amelyet reális áron bérelhetnének. Ilyenkor az áron kívül sok egyéb más szempontot is mérlegelniük kell. A repülőtér közelében nem lehet magasfeszültségű vezeték, gáz vagy egyéb földalatti csőrendszer és természetesen a légjárás se közömbös. Az igazi megoldás az lenne, ha a környék településeinek valamelyikén felfedeznék az új repülőtérben rejlő egyéb gazdasági hasznot. Ha akadna egy vidéki polgármester, aki kedveli ezt a sportágat. Ha rajtam múlna, az első számú szponzor a magyar honvédség lenne. Hiszen számukra ez kiváló nevelési és személyi utánpótlási bázis lehetne.

Közben az egyesületet az ág is húzza.  Bizonyos okokból, még ha lenne is rájuk szabható pályázati forrás, nem kapnák meg. Korábban a törvény szerint a repülőtér füves gyepje után járt a földalapú támogatás. Jogosan, hiszen gondozták a területet. Ám most módosítottak a rendeleten. S nem csak elveszítették ezt a pénzforrás, de még 16 millió forintot vissza is kell fizetniük. Tehát a helyzet nem valami rózsás.

S mi lesz a légi mentő bázissal. Természetesen őket tényleg nem hagyhatják magukra. Egy ilyen húzás kiverné a biztosítékot minden szinten. Az illetékesek most mérlegelik, hogy mennyi területre lenne szükségük a helyben maradásukhoz.  Egyikünknek se közömbös, – senki se tudja mikor éppen neki lesz rá szüksége – hogy mennyire közel van a bázis a velük szimbiózisban élő kórházzal.  Berente jegyző asszonya magára vállalta, hogy a légi mentősök érdekében, helyben maradásukért minden fórumon kiáll. Magam is lelkesen szurkolok neki. Nekik.

Helyükben, a repülőklub legközelebbi közgyűlésére meghívnám a honvédelmi minisztert, aki éppen most jelentette be, hogy a hazai légierő fejlesztése prioritást élvez a jövőben. A repülőklub végleges megszűnése, felszámolása ellentétes lenne ezzel a céllal.

Kerényi László képei