Apró Zoltánné

Amint Apró Zoltánné, a Levendula Klub vezetője a Rákgyógyítás.hu portálnak elmondta, az országszerte működő betegklubok részéről már több százan jelezték részvételi szándékukat. Ők maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre, a jelentkezők száma pedig tovább nő. A szervezésben együttműködnek a térségbeli civil szervezetekkel, a kórházzal, az önkormányzatokkal és a támogatókkal. A tervek szerint 2018. szeptember 15-én szombaton Tihany több helyszínén is lesznek programok, az iskolát, a művelődési házat, a település közösségi tereit is bevonják a rendezvénybe, az egyeztetések még zajlanak.

– Vannak, akik a találkozó apropóján többnapos balatoni kirándulást szerveznek. Emiatt már szeptember 14-én megkezdődnek a mi programjaink is, egy közös társasági estét is tervezünk – tájékoztat Apró Zoltánné.

A találkozó egyben kulturális fesztivál is lesz: minél több egykori és mai betegtársnak lehetőséget szeretnének adni a bemutatkozásra. Alkotásaikból kiállítást szerveznek, a különféle helyszíneken pedig folyamatosan váltják egymást a fellépők: énekesekre, zenészekre, versmondókra, táncosokra egyaránt számítanak. Lesz zsűri is, ám nem a versengés a cél, hanem mindazoknak a tevékenységeknek az elismerése, amelyeket a résztvevők a mindennapok során felvállalnak.

Szervezetten érkező betegklubok résztvevőire számítanak elsősorban Tihanyban. Ugyan egyénileg is részt vehet bárki a programokon, de a szervezhetőség és a koordináció érdekében az érdeklődőket arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a lakhelyükön vagy annak közelében működő betegklubbal, egyesülettel. A Rákbetegek Országos Szervezetébe tartozó közösségek elérhetősége a www.rakszovetseg.hu oldalon található (0630-311-2534), a Magyar Rákellenes Liga alapszervezetei a www.rakliga.hu oldalon érhetők el (061-225-1621), a Gyógyulj Velünk Egyesülettel a www.gyve.hu oldalon lehet felvenni a kapcsolatot (0630-922-7797), de jelezte részvételét a nőgyógyászati daganatos betegeket összefogó Mályvavirág Alapítvány is, amely a www.malyvavirag.hu oldalon érhető el. Olyan közösségek tagjait is örömmel látják, akik nem tagjai országos ernyőszervezeteknek: a helyben működő betegklubokról az onkológián, esetleg a háziorvostól kapható információ.