Ez volt a fapados fakarusz – Lajos bácsikám: éjszakánként csillés volt a mélyben – amikor kommunikálnom kellett volna a tehénnel

A mai fiataloknak aligha lehet ismerős ez a személyszállító Csepel teherautó. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt hívták e fakarusznak. Emlékeimben ez a név rögződött meg. Ez tipikusan olyan fapados munkásszállításra lett kitalálva. Jobb volt mint a platóra feldobált padsor, ponyvás változatban. Viszont rosszabb és kényelmetlenebb volt volt mint a kor luxus busza a farmotoros Ikarus amellyel Egyiptomtól Algériáig Vlagyivosztoktól,  Odesszáig elárasztottuk a világot. Ezekkel a kocsikkal főleg Edelény és Ózd környékén szállították a bányászokat. Mivel magam is utaztam ilyennel tudom milyen puritán belsővel szerelték fel. Olyan fém lábas , háttámlás padokat raktak bele mint amilyenek az SZTK várókban is voltak. S, hogy minél több hely legyen még közlekedő folyosót se hagytak köztük. Ha ezzel karamboloztak – sajnos gyakran megesett – semmit nem védett a karosszéria az utasokon.Egyébként ezt a változatot a honvédség is nagy számban használta csapatszállításra, műhely és rádiós kocsinak. Luxusváltozatban parancsnoki fakaruszokat is gyártottak.

Bácsikám búcsúzik a tehéntől

Hogy honnan tudok ennyi mindent? Nos, elárulom a drága  Lajos  bácsikám Edelényben volt bányász, csillés.Olyan kétlaki, a kor szellemének megfelelően éjszaka szenet rakodott – mondta is,ha nem száll le az aknába akkor is ugyanolyan sötét van lent mint fenn – majd nappal gazdálkodott. Szőlőt müvelt, állatokat nevelt és baromfit tenyésztett. Nem is tudom mikor aludt. Ez a képe sokat elárul. Ketten könnyeznek. Ezen éppen a felvásárlóhoz batyognak , a vágóhídra visszik a tehenet.

Az állat megérzi az ilyet. Elmondása szerint ezeket a keserves pillanatokat együtt sírták végig. S még egy Lalis sztori – mivel óriási humora volt a bácsikámnak. A lánya esküvőjén úgy a hetvenes évek elején eshetett meg kifogásoltam, hogy ott hagyta a lakodalmas társaságot. Bement , átöltözött, surcot öltött, mondta muszáj mennie, fejni.  Városi gangos gyerekként kifakadtam, ilyenkor csak nem kellene. Igazat adott nekem.

Majd megkért, menjek be az istállóba és magyarázzam el a duzzadó töggyű teheneknek, hogy ma este lakzi van. Lajos majd csak holnap tud jönni.

Máig röstellem, milyen nagyot sikerült okoskodnom…..