Sargentini jelentett – Judith megdolgozott a hírnévért  – magyarul is elolvasható

Merő kíváncsiságból végig bifláztam a Sargentini jelentést. Önszorgalomból, könnyűszerrel elérhető magyarul is az interneten. Mindenkinek ajánlom, mindenki megtalálja a magának tetsző részleteket. Ebben tényleg szerepelnek mindazok akik információt, támogatást nyújtottak az uniós bizottság munkájához. Természetesen egyetlen kormány közeli személy vagy intézmény nem lelhető fel a névsorban, akikre a jelentés szerkesztői hivatkozhatnának. Ám van köztük több függetlennek tartott szervezet.

Most az a kérdés, hogy a bizottság tagjai próbáltak e kapcsolatot teremteni mindkét oldallal vagy egyoldalúan  csak a negatívumok felkutatására szorítkoztak. Vagy beszéltek kormánypárti politikusokkal is, de a véleményüket kifelejtették. Jó lenne ezt tudni.

Orbán Viktor hét percesre limitált védőbeszédét jól összefoglalta. Azt viszont senki nem mondta el, hogy miért pont hét percet kapott. Hogyan számolták ki? Milyen lehetett úgy készülni egy ilyen felszólalásra, hogy előtte stopperolni kellett. Ne, hogy a lényeges mondanivalónál lefújják a meccset… Ez az időbeli szűkmarkúság is azt jelzi, hogy nem valami jó szándékkal kezelik ezt az egész nemzetet érintő ügyet.

 

 Egyébként a jelentés már régóta közkézen forgott – ennek minden passzusára lehetett volna magyarázattal szolgálni vagy a közvélemény elé tárni. S közös erővel, akár az ellenzéki pártok vezetőivel karöltve megválaszolni vagy a tényleges, jogos észrevételeket figyelembe venni.

S az, hogy a hazai ellenzési pártok igennel szavaznak azon nem kell csodálkozni. Hiszen ők voltak amelyek együttesen tető alá hozták ezt a vádiratnak tetsző irományt. A meccs még nem lefutott, de már is sok tanulsággal szolgál. Ezek közül a legérdemlegesebb az, hogy az unió nem a varsói szerződés, s még csaknem nem is a KGST.  Így ebben az európai méretű sóhivatalban is tudják, minden csoda három napnál tovább nem nyúlik. Tavasszal meg bizonyára megváltozik az uniós vezérkar is. Főleg akkor ha az öreg kontinens bennszülöttei megelégelik a  megállíthatatlannak tűnő migrációt.  Ebben pedig nálunknál sikeresebb kormány aligha van a messze távolban.