Itt a búcsú ideje – Panyi Béla Attila főügyész utolsó munkanapja – a halaknak már nem kell rettegniük tőle – alkotmányjogot oktat majd
Furcsa lesz, hogy reggelenként nem kell mindig nyakkendőt kötni

Most hétfőn töltötte az utolsó munkanapját az ügyészségen dr. Panyi Béla Attila, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész, főügyész helyettes. Elmondta ez a nap se sokban különbözött a korábbiaktól. Kevesen tudják, Béla egyébként már gyakorlott nyugdíjas. Volt egyszer. Igazából most másodszorra lesz nyugalmazott főügyész.

Ahogy az amerikai filmekben szokás – egy jót dobozolunk, haza visszük az emlékeinket

Pontosan 2012. december 28.- tól négy napig már belekóstolt a gondtalanságba. Ám gyorsan rájött korai lett volna a búcsú Justitia Istennő szolgálatából. Bár a szakmában eltöltött csaknem 45 esztendő felér egy jogerős életfogytig tartó jutalommal Béla most ezt is megfellebbezné. Munkája során úgy a városon, mint a megyén a polgári és a közigazgatási ügyeket vitte,  a jövőben pedig címzetes docensként alkotmányjogot oktat majd a Miskolci Egyetemen. A munkatársai most pénteken búcsúztatják.

A héten ezt is lecserélik

Persze ez csak olyan formális házi ünnepség, mivel senki nem gondolhatja komolyan, hogy majd most öregségére szakít a paragrafusok világával. Kiürítette az íróasztalát, az ajtó faláról már leszerelték a táblát, amit hazavitt emlékül.

Azért ezt még szokni kell
Nem könnyű a búcsú attól amit nagyon szerettünk csinálni
Számoljunk – pontosan 44.8 évet húzott le az igazságszolgáltatásban
Ez Béláról készült, ez ezentúl az otthoni dolgozóját díszíti
Van egy két tárgy ami a szívéhez nőtt – azt most már bedobozolta

Panyi Béla, Attila, továbbra is tagja lesz az Igazságügyi Minisztérium jogi szakvizsga bizottságának, s nem hagyják veszni a félévszázados gyakorlati, elméleti tudását. Kamatoztatni szeretnék ezt a kincsestárat. Hamarosan tanácsadó is lesz az ügyészség berkeiben. Úgy gondolja, akik nagyon előre gyúrnak, a nyugdíjas évekre azok hamar megöregszenek.  Béla erre nem vágyik.  Abban viszont biztos, hogy több ideje jut olvasásra, a szakirodalom tanulmányozására és a régóta tervezett saját könyvének a megírására.

Többször megy a meccsre is mivel nagy rajongója a focizásnak. A régi hobbijáról a horgászásról már letett így innen üzenem, a halaknak már nem kell félniük tőle. Talán azért se mert ezt a sportot valamikor a barátaival közösen űzték. S nélkülük már aligha lenne olyan szórakoztató, mint annak idején.

Kerényi László képei