Új táblák kellenek – vigyázat lincselés veszély – hazai no go zónák – amikor a cserbenhagyás életmentő

Ha azt mondom, Olaszliszka, mindenkinek egy dolog jut eszébe. Aha, ott gázolták el a roma kislányt, aki kiszaladt egy kocsi elé. Majd a feldühödött rokonság meglincselte a vétlen tanárembert, akinek az óta már emléket állítottak az út mentén. Azt már kevesen tudják, hogy a szerencsétlenül járt kislány már ügyvédnek készül.

Sarkosan, de megmondta

S most lehet, hogy Encs is erről lesz nevezetes?  Ott a napokban egy hölgy gázolt el egy gyereket, aki a kocsi mögül ugrott elé. A nő első látásra bizonyíthatóan, vétlen volt, s rögtön a gyerek segítségére sietett. S majdnem úgy járt, mint Szögi Lajos tanár Olaszliszkán ahol gyermekei szeme láttára agyonverték. A hölgyet is megverték, kiütötték a fogát és megrongálták az autóját, miközben a sérült gyermeket magára hagyták. Csak a bosszú vezérelte indulatok domináltak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy most akadt néhány józan ember, aki a nő védelmére kelt és a rendőrök is idejében kiszálltak a helyszínre.

Bayer Zsolt az ország megmondó publicistája azt merte írni az Olaszliszkai tragédia után, hogy ő bizony, ha ne tán ilyen helyzetbe kerülne, eszébe se jutna megállni. Gázt adna, s kellő távolságból értesítené a mentőket és a rendőröket. Akár hibázott akár nem nem szívesen kockáztatná az életét egy ilyen környezetben. Nos, akkoriban magam is kételkedtem ebben a felfogásban, de most már csak megerősíteni tudom. Igen, bizonyos tájakon, ahol a purdék az utcán szaladgálnak, minden felügyelet nélkül ott érdemes lépésben közlekedni. Ott számítani kell az ilyen helyzetekre.  Sőt akár a KRESZ –be is belevehetnék, ilyen helyeken tegyék ki a lincselésre figyelmeztető táblákat. Nem tudom, hogy egy ilyen miként nézne ki, de akadna, aki megtervezné. Egyébként előre jelzem, sosem voltam szimpatizáltam a cserbenhagyásos balesetek elkövetőivel, hiszen így könnyen elveszhet a sérültek túlélési esélye, de egy romák lakta soron magam is a fuss, az életedért mozgalmat választanám. Már csak azért is, mert azóta se hallottam olyanról, hogy baleset megelőzési felvilágításokat vagy konfliktuskezelési tanácsadásokat tartottak volna ezeken a kockázatos területeken.  Magam se nagyon hiszek ezeknek a sikerében, de csak kellene tenni valamit a hazai no go zónák kialakulása ellen.