A mi utcánk csodaszép – Ede ma is szembesült a valósággal – ez volt az utazó rablók paradicsoma – megújul az omladozó lépcsősor – a nyugdíjas sorompó szolgálaton kívül
Ede úr mindent észrevesz – naponta kétszer reggel korán és kora délután gyalogos szemlét tart. Első számú korona tanúja volt amikor a póráza végéről egyszer csak hirtelen eltűnt a gazdi. Beleesett a billegő fedelű csatornába. Rémes volt – nyilatkozta.

Ede Edison  -a családunk legújabb tagja ma ismét egy navigációs problémával szembesült. A szokásos sétáltatás alkalmával vettük észre, hogy az egyébként zsákutcaként nyilvántartott Derkovits végében megkezdték a Szabadságharc irányába vezető kis lépcsősor rekonstrukcióját.

A gyökerek megemelték a lépcsősort
Sorompó már van. Olyan öreges. Azelőtt a békebeli időkben ezt lakatolták és csak hóhelyzetben nyitották meg. Ma boldog boldogtalan itt vágtat át ha sietős a dolga. Járda nincs a gyalogosok csak szétrebbennek ha erre kotor valaki
Igen ez az a garázssor, a szebb napokat látott környék
Ez is a túlélő show része. Kutyasétáltatáskor itt edződünk

Éppen idejekorán. Emlékezetem szerint utoljára talán negyven éve , ha nem több amikor megszépítették. Tudni kell, hogy az Avas lejtője szinte állandó mozgásban van. Erre felé a házak falai repedeznek – a Szabadságharc utca is óriási terhelés alatt van – és az öreg fák gyökerei, hiába vágják ki őket felfeszítik a járdát, az aszfaltot.  Máshol is tapasztalható ez, de a Derkovits végében a járda valóságos hullámvasút. Feltételezem, hogy a közművek, a csatornák és a földalatti vezetékek is hasonló feszültségnek vannak kitéve.

Egyébként a rendszerváltást követően ez a városrész, városnegyed vagy művész telepi lakópark az utazó betörök paradicsoma volt. Szinte minden héten bepróbálkoztak már csak azért is mert ez a tehetősek lakóhelye volt. Persze már ez is a múlté. Erre felé egyre több az üres eladás váró, vásárlóra váró lakás és ház. Igazi miskolci jellege lett a környéknek. A lakosság itt is elöregedett az elmúlt csaknem három évtized során, a fiatalok elvándoroltak , a nyugdíjasok meg  nem törik magukat a renoválással. Tisztelet a kivételnek, ugyanis egy két új figyelemre méltó ház is épült itt mostanában. Szóval a régmúltban, a kilencvenes években merült fel, hogy a zsákutcát a Csabai kaputól sorompóval zárják le.  Akkoriban a megszaporodott betörök miatt. Most viszont  azért kellene mert minden munkanapokon már kora reggel ellepik a környéket a potyán parkolók. Az ott lakók reggelenként arra ébrednek, hogy még a kapujukat is eltorlaszolják az ott várakozó autók. A Derkovits utca még arra is alkalmas, hogy a rendelő előtti piros lámpát erre kerüljék ki a Gyöngyvirágon át. Újabban még a Szabadságharcon bedugult járművek is egérútként használják az ottani garázssort. Ha már a fenti, korábban csak télen megnyitott sorompót nem aktiválták akkor legalább egy csak célforgalom című behajtani tilos táblát tehetnének ki az utcák végébe. Akár a Szabadságharc vagy a Csabai kapu felől. Ugyan úgy kitehetnének néhány nonstop szolgáló fekvő rendőrt is mint a potentátok által lakott körzetekben.