Hátrányos helyzetű családokon segít a magyar komló  –  több mint két évtized után indul újra a komlótermelés hazánkban
Kastélyosdombó, 2018. november 13. –
 Több mint húsz év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, 
így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör.
 A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan
 modellt valósít meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból 
hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben
 résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is.

Kétezer ötszáz tő komló elültetésével a sör legfontosabb ízesítőjének 
termelése indul újra Magyarországon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 
(MÖS) és a HEINEKEN Hungária kezdeményezésében. A nagymúltú magyar
 hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon. A magyar mezőgazdaság pedig egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött
 szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos
 pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.

Több mint egyéves előkészítés után kerülhetett sor az első komlópalánta 
elültetésére. Ez idő alatt a programban résztvevőket megtanították a
 növény termesztésének fortélyaira, ápolási követelményekre, valamint
 azokra a speciális technikákra, amelyek révén a palántából a sörgyártás
 során használható alapanyaggá nevelhető a komló. Ezt követően 
telepítették a termesztéshez szükséges speciális oszlopokat a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén. A program mérföldköve, hogy november elején megkezdődött a komlópalánták ültetése.  Az 1 hektáros területen több szakaszban 2500 tő komló kerül elültetésre.

Az ültetés első napján jelen volt és a munkálatokba is bekapcsolódott
 dr. Nagy István agrárminiszter, Lévai Anikó, az Ökumenikus 
Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, a szervezet
 elnök-igazgatója és Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária 
vezérigazgatója.

„Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel. A magyar kormány számára
 prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése. Szeretnénk
 megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú 
komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé
 váljon. Örömömre szolgál a példaértékű kezdeményezés, amelyben a Magyar
 Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar sörgyártásban egyre több innovatív kezdeményezéssel előálló HEINEKEN Hungária kiváló partnerek a cél megvalósításában.” – hangsúlyozta az eseményen Nagy István agrárminiszter.
Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete
 beszédében kiemelte: „Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói
 programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely átmeneti
 kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt
 ad számukra az önbecsülésre is. Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül.”

„Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária céljai találkoztak
 ebben a programban. Magyarország egy hátrányos helyzetű térségében tudást és lehetőséget adunk a családok kezébe, így fenntartható módon tudunk segíteni nekik, nem csak egyszeri alkalommal. Errefelé rendkívül kevés a munkalehetőség, ám az agrárium biztos hátteret tud adni a családok életéhez. Célunk, hogy a modellt a lehető legszélesebb körben terjesszük, és ennek eredményeképp még több család önálló megélhetéséhez járulhassunk hozzá. Köszönjük a HEINEKEN Hungária példaértékű elkötelezettségét!” – mondta el Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója.

Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN
 Hungária partnerségében a hosszú távon is fenntartható, kereskedelmi
 szempontból is életképes komlótermesztés közösségi modelljének
 megvalósítása zajlik.

„Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a 
helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus 
Segélyszervezet partnerségét, büszkék vagyunk arra, hogy közösen 
vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé. Célunk,
 hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar 
komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária 
stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön 
termékeinkbe” – mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária 
vezérigazgatója.
Magyarország kedvenc söre, a Soproni 2016 óta 100% magyar árpából készül,
 mely mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. A Soproni 
Radlereket pedig magyar meggy és bodza ízesíti.