A múltat – daloltuk – végkép eltöröljük-vajon jövőre ki hiányzik majd – a szerkesztői olló beáldozta a kollégát – a történelem már csak ilyen

A történelem ismétli önmagát. A történelmet a győztesek írják. Sorolnám a sok a lopott bölcsességet, de minek. Csupán annyit, még, hogy időnként a múlt is beköszönt.  Vagy visszaköszön.

Nem bírom megállni, hogy ezt a sztorit ne osszam meg kedves Olvasóimmal. A felső képen a teljes kompánia látható a tavalyi sűtigyárról, a kisvállalkozás minden résztvevője a kamerába mosolyog. Szántó Rita a lányom is. Majd ugyanez a fotó ismét helyet kapott az Északban, ám valamelyik óvatos szerkesztő retusált. Pontosabban Ritát levágta, ami tényleg önmagában bocsánatos bűn, egybeesik a valósággal, mivel már több mint féléve nem munkatársa az újságnak.

Itt még mindenki ott van aki számított. Majd a negyvenes évek elejére megfogyatkozott a társaság. Régi bevált módi.

Ám ezzel együtt Bujdos Attila főszerkesztő helyettest is eltüntette. Amit nehéz megérteni mivel Ő oszlopos tagja az Északnak. Sértő  és szánalmas. Lehet, hogy önként beáldozta magát azért, hogy Ritát örökre kitöröljék az Olvasók emlékezetéből. Vagy esetleg nehéz lett volna kimagyarázni, hogy tavaly még ott volt az idén pedig már nincs.

Nos, szörnyű gondolat, de engem ez nagyon emlékeztet a régi munkásmozgalmi festményekre, fotókra. Azokra, amelyeken Lenin, Sztálin Trockij és társai együtt láthatók. Majd az idő múlásával, kezdték Trockijjal megfogyatkozott a csoportkép. Persze a fotó shopot sajnos még nem ismerték, de az ügyes kezű restaurátorok elérték, hogy Sztálin minden esztendőben eggyel közelebb került Leninhez. Ez persze úgy ment, hogy az időközben süllyesztőbe kerülteket lesatírozták. Végül már csak Sztálin feszített Leninnel.

Itt az volt a kérés, hogy legalább a lapban a tulajdonos együtt üljön Habsburg Ottóval. Nem tökéletes a vágás, de sasszem észreveszi, a valóságban másként volt. Mi az újságban összetoltuk az asztalokat. Na, de nem vágtunk ki senkit.

Ezzel elárultam, megvallottam magam is részt vettem már ilyen szerkesztőségen belüli kép manipulálásban. Tulajdonosi kérésre. Nehéz volt megemészteni, de akié az újság az dirigál.