Szépséghibás bejgli olcsóbban – vigyáz dióhéj repesz lehet a rudas finomságban – vége az év végi repicuccoknak
Úgy mondják a cukrászoknál nem ismerik a selejtet. Vagy mégis. Azt tudom, hogy a sarokház tortaszelet nem más mint az a csokis ami már kiszáradófélben várja a vásárlót. Na, ezt tejszínhabbal díszítik. Nos, a Daubnerben az a bejgli ami töredezett az már is háromszáz forinttal olcsóbb. nagy tételben viszik a küllemhibásakat. Erről jut eszembe, hogy az átkosban amikor hat évig kellett várni az autóra Merkurnál, a leggyakrabban szépséghibásat kaptam. Soron kívül. Ez óriási fogás volt, mert egy karcos Ladát ami a vasúti szállításnál megsérülhetett akár hat nyolc ezer forinttal olcsóbban adták. Ez köszönt vissza most a szépséghibás bejglik láttán.
Szeretem a meggyes rétest. Persze úgy eszem mint a szálkás halat. Kellő odafigyeléssel. Ugyanis bármikor megeshet, hogy ráharapunk egy szem magra. S úgy látszik még a Daubneréknél is előfordul, hogy egy két apró dióhéj szilánk sebzi meg a szánkat. Erre előre figyelmeztetnek. Jól teszik, az amerikai ügyvédek ilyen malőr esetén milliós kártérítési pereket indítanak a gyártók ellen. Nálunk persze még nem a cukrászoknak e miatt parázni.

Sok hazai cégnél merő előrelátásból, hát, ha jövőre már nem dübörög a gazdaság bevezettek néhány megszigorítást. Sok nagy állami cégnél az úgynevezett karácsonyi repi ajándékozást teljesen megtiltották. Nem postáznak céges naptárakat, bőrborítású határidőnaplókat és senki ne várja a szokásos címkés pezsgőt. Nagyon fontos partnereknek küldhetnek néhány üdvözlőlapot a többieknek meg legfeljebb egy ugráló mikulásos, angyalkás villogó karácsonyfás mailt. Persze vannak kivételek. Például egy vidéki termelő üzem vezetője úgy döntött minden fontos partnerét két rúd bejglivel lepi meg. S nem valami egyszerű mákos, dióssal, ami minden sarki boltban kapható. Egyenesen az ország legnevesebb cukrászdájából a fővárosi Szépvölgyi úti Daubner cukrászdából rendelték az ajándékot. Onnan ahol még most vasárnap is cirka félórás sorállás után jutunk el a pénztárig. Mindezt onnan tudom, hogy amikor a család megkóstolta ezt a mákos rudat, eldőlt ebből beszerzünk még néhányat az eredeti forrásból.

A küllemhibásat viszik mint a cukrot. Persze aki ajándékba viszi az mégse adhat töredezett, repedezett rudat.
A két klasszikus egymás mellett

Mi halandó vidékiek idáig úgy tudtuk a mákoson, a dióson kívül még legfeljebb kakaós van. Nos, a Daubnerben akár gesztenyés, mazsolás, narancsos és még felsorolni is hosszú lenne hányféle rúd kapható.