Országos Iskolarendőr Szakmai Nap – ők a rendőrség arcai…

Napjainkban 2216 iskolarendőrt számlál az Országos Rendőr-főkapitányság, közülük mintegy kétszázan vettek részt a csütörtökön a Rendőrség Igazgatási Központja /RIK/ auditóriumában rendezett V. Országos Iskolarendőr Szakmai Napon, amelyet az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága szervezett.

Ünnepi percekkel kezdődött a szakmai nap, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőr főkapitány-helyettes, az ORFK-OBB elnöke elismeréseket adott át a 2018-ban kiemelkedően teljesített iskolarendőröknek. A 22 kitüntetett között volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Bencsik Balázs r. zászlós is.

Az elismerések átadását követően megnyitójában Halmosi tábornok szólt arról: 2008-ban kísérleti jelleggel vezették be e programot. Álmodni sem mertek arról, hogy bő évtized után a Rendőrség legsikeresebb programjaként aposztrofálják majd e szakmai munkát. „A mai viszonyok között óriási feladat azt, amit a jelenlévők, s az ország többi iskolarendőre tesz annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan hazaérjen, ne legyen bűnelkövető, s ne váljon belőle bűncselekmény áldozata. Külön elismerésre méltó, hogy valamennyien szakmai feladataik mellett végzik ezt a felelősségteljes munkát. Magyarország Rendőrsége hosszú évtizedek óta sokat tesz azért, hogy kevesebb legyen országútjainkon a baleset, s ennek felelős segítői az iskolarendőrök!” – emelte ki az OBB elnöke.

Aki a továbbiakban arról szólt: e programmal azt a célt szerették volna elérni, hogy a Rendőrség és az oktatási intézmények között legyen egy olyan egyenruhás, aki „arcot ad” a Rendőrségnek. Mára oda jutottunk, hogy ennek a rendszernek súlya van Magyarországon! Jellemző, hogy évek óta csökken hazánkban a gyermekbalesetek száma – ez is mutatja, hogy az iskolások közlekedésre nevelését célzó program elérte célját. Az elmúlt esztendőben nyolccal kevesebb halálos kimenetelű közlekedési baleset történt hazánkban, igaz, ezekben nyolccal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. Vallom: az Önök munkája nélkül nem lehetne ilyen eredményekről számot adni – fejezte be köszöntőjét dr. Halmosi Zsolt.

A szakmai nap további részében Berzai Zsolt c. r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály balesetmegelőzési osztályának mb. vezetője, az ORFK-OBB főtitkára szakmai jellegű előadásában az iskolarendőri munka jelenéről és jövőjéről szólt, majd Orbán Szabolcs, a Muzix Group Kft. ügyvezetője a legújabb típusú robotot mutatta be – az első generációsból már 42 tevékenykedik a megyékben és a fővárosban – nagy sikerrel. Elhangzott: rövidesen ezekből is húsz felett vásárol majd az ORFK-OBB segítendő a gyermekek körében végzendő iskolarendőri munkát.

A szakmai programban előadást tartott még Bobák Artúr se. r. alezredes /BRFK/, Nógrádi Gábor író és Cs. Csala Károly c. r. ezredes.