A Föld szíve is így dobog – Fenntarthatósági témahét a Hunyadiban

 

Mennyire fontos neked a Föld? A vizeink és szárazföldjeink tisztasága?

A mi iskolánk megmutatta, hogy mi igenis törődünk a környezetünkkel, ugyanis a reál munkaközösség és a diákönkormányzat Fenntarthatósági témahetet szervezett az iskolánkban.

Hétfőtől, egészen a hét végéig, az aulában elhelyezett vízadagolóból tisztított víz fogyasztására volt lehetőségünk. Ez nem csak azért volt fontos, mert tiszta vizet ihattunk, hanem mert rádöbbentett minket (legalábbis engem), hogy milyen szerencsések vagyunk azért, hogy bármikor hozzájuthatunk az éltető vízhez. A világ különböző pontjain még arra sincs lehetőségük az embereknek, hogy egyenek, nem még arra, hogy tiszta vizet fogyaszthassanak. Ez egy globális probléma, amit meg kell oldanunk. Igaz, nem a mi iskolánk fogja ezt a problémát orvosolni, de ez a Fenntarthatósági témahét egy jó kezdet arra, hogy megmutassuk a világnak, hogy az embereknek igenis törődnünk kell az ilyen gondokkal!

Szintén ezen a napon iskolánk aulájában műanyag palackok felhasználásával ékszert készíthettünk. Ahogy sétálgattam a padok között, nem tudtam nem észrevenni a gyermekek arcán látott mosolyokat. Kedvesek és közvetlenek voltak egymással, még a tanáraikkal is nagyon jól elbeszélgettek. Azért voltak ott aznap, hogy ékszert készítsenek, de egy sokkal nagyobb ajándékkal tértek haza. Örömmel és emlékekkel. Ugyanezt az örömöt láttam másnap is a kerékpáros akadálypályán, amit Tiszaújváros rendőrei állítottak fel az iskolánk udvarán. Minden korosztály megmérettette magát, és ahogy visszanéztem a képeket azt láttam, hogy egy harmadikos és egy nyolcadikos arcán is ugyanúgy megjelent a koncentráció. Nyerni szerettek volna, és ezért mindent megtettek. Aki nem ért el helyezést sem keseredett el, ugyanis másnap kerékpár túráztunk a Tiszaújváros – Sajószöged – Sajóörös – Tiszaújváros útvonalon.

Én sosem gondoltam volna, hogy két különböző korosztály ilyen jól elbeszélgethet egymással és mégis megtörtént. Mindenki rendkívül jól érezte magát és várta a következő nap eseményeit, amin nem is csodálkozom, mert másnap a felső osztályos tanulók vetélkedhettek, és a délelőtt folyamán a 3.a osztály műsorát is megcsodálhattuk.

A hét utolsó napján a Színes napok programsorozat keretében kék színbe öltözve – a víz színét jelképezve – jöttünk iskolába. A 3. szünetben szinte az egész iskola közösen énekelt az aulában. Nekem a szívemig hatolt a dal, ahogy a sok csengő-bongó hangot meghallottam. Ez történt az elmúlt héten iskolánkban.

Szeretnéd tudni, mennyire szeret a Föld? Egyszer feküdj be a fürdőkádba, de úgy, hogy a füled is benne legyen. Hallani fogod a szívdobogásodat. Erőteljes és határozott.

A Föld szíve is így dobog. Érted. Értem. Értünk.

Szikszai Petra 8. b

Tiszaújvárosi Hunyadi Mátyás Iskola és A.M.I.