Kelepcében a miskolci Szinva parkban – automata toalett, ahol a hölgy rosszul választott  – mellé nyomott egy gombbal
Hiába nem akarja a jót – mögöttem már kezdődött a dudálhatnék
Csak a buksija be ne szoruljon

Van, amikor az embert a biológiai szükségletei kapkodásra késztetik. Ám ilyenkor még az ég is összeesküdik ellenünk. Jómagam is így jártam a miskolci Szinva park autósparkolója előtt. Hiába nyomkodtam a jegyadó beléptetőt. Elaludt, a fény is kihunyt belőle, a lámpa pirosat jelzett, a sorompó pedig az utamat állta. Nincs mese – gondoltam vissza tolatnék – mert ugye egy ilyen kanyargós lejtmenetben egykönnyű.  Bár a Csapi határátkelőnél már ennél nagyobb rükvercet is produkáltam menet iránnyal szembe. Igaz, egy doboz pakliért beült mögém Szergej, hogy az ölében tartott gépfegyverrel, az ablakon át kihajolva utat törjön az értetlenkedő körében.  Ment, is mint a karikacsapás. Volt főnökömmel, Miklóssal gyakran emlegettük már ezt a kalandot, ám a ma délelőtti esetnél Szergej is széttárta volna a karját. Kelepcébe kerültem.  Mire felocsúdtam egy karavánnyi kocsi állt mögöttem. Akik már is dudálni készültek, azt sejtve, hogy én bénázok. Álmélkodtak, hogy mit szerencsétlenkedek a sorompónál. Bevallom magam is valami hasonlót sejtettem volna.

Az ugyanis kinek jutna eszébe, hogy egy áramszünet miatt nem indul újra a beléptető rendszer. A parkoló őr – ezekkel sosincs szerencsém – hiába dugja be a fejét a készülékbe, hasztalan csapkodja, oldalról felülről az automata nem akarja a jót.

Majd egy negyedóra elteltével, amikor már sikerült legalább a gondolataimat elterelni, megnyílt a mennyország sorompója. Egy bónusszal. Az őr közölte, most cserébe ezért a kellemetlenségért nem kell fizetni. Kifelé a jelszó – csak annyi, hogy nem kaptam jegyet. A kaland itt véget is érhetne.

Ám újabb meglepetés a toalettnél. Nincs már vécés néni, helyette van egy automatatoló ajtó. Klaviatúrával. Egy olyan egyszerű, amit ma még el kell magyarázni a sietős látogatóknak.  S most tessék figyelni nagyon – az előttem lévő hölgy azt hitte, bedobja a százast és már be is jutott. Tévedett, választania is kell – a női vagy a férfi szektor nyíljon. Szerencsém volt. Tévedett, kettő közül nem is könnyű az igazat választani. Így kicseleztem. Bár annyi időm maradt, hogy a százasomat a kezébe nyomjam.