Skip to content

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Hangody prof munka közben

Aki a világon mindenhol szerepel az orvosegyetemi tankönyvekben

Professzor Dr. Hangody László Széchenyi-díjas magyar orvos, traumatológus, ortopéd sebész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatási területe a porcsérülések, a porcfelszínképzés, egyes ezzel kapcsolatos átültetések alkalmazása a klinikai gyakorlatban, valamint a térdszalagsérülések. Jelentős eredménye az 1992-ben bevezetett úgynevezett autológ osteochondralis mozaikplasztika, amely az egyik leggyakrabban alkalmazott porcfelszínképző eljárásává vált. 2002-től az Uzsoki Utcai Kórház ortopéd-traumatológiai osztály osztályvezető főorvosa. Egy átlagos napjára kísértük el a professzort.

A Filmet Rendezte : Kerényi László

Kerényi Laci

davidfilm 2019

Hangody professzor Uzsoki Kórházban dolgozik, ez az első munkahelye, ahol már 36 éve gyógyít. Mint elmondta, szerencsés embernek tartja magát a munkahely, a szakma, de még az időzítés megválasztásával kapcsolatban is, hiszen az aktív időszaka alatt alakult ki itthon is az endoszkópos sebészet itthon. Új lehetőségek nyíltak meg a gyakorlatban, de a kutatások területén is, a professzor így a porcfelszín képzést tekintve lett elismert elméleti és gyakorlati szakember. Mint elmondta, több esetben is az egynapos ellátás keretében műtik meg a betegeket.

Sokan keresik fel olyan sportsérülésekkel, mint az elülső keresztszalag szakadása, ami a professzor szerint instabilitást jelenthet a betegnek, arról nem beszélve, hogy egy ilyen térd jóval gyorsabban kopik az átlagnál. Ez azt jelenti, hogy már akkor érdemes a keresztszalagot pótolni, amikor még nincs is sok panasz a térdekre. Különlegessége az ilyen beavatkozásnak, hogy a keresztszalagot nem varrják, mert az további problémákat okozhat, hanem a térdnél lévő hajlítóizmok egyikének az inával pótolják majd a szalagot.

A professzor természetesen nem csak a műtőben áll helyt, hiszen osztályvezetőként vannak osztályos feladatai, adminisztrációs munkákat is el kell végeznie. Az általa vezetett osztály egy nap átlagosan 30 műtétet végez el a részükre fenntartott öt műtőben.

Folyamatosan érkeznek a régebben műtött betegek kontrollra. Egyikük elmondta, a csipőprotézis műtétje óta újra tud sportolni, teljes mértékben visszakapta a mozgás szabadságát, örömét.

Hangody professzor elmondta, korábban, amikor még nem volt lehetőség az endoszkópos beavatkozásokra, akkor elsősorban röntgenképekkel próbálták kikövetkeztetni a porcok állapotát, nagyon sok betegséget már csak kései stádiumban ismertek fel. Ma már a technikának köszönhetően a korán megjelenő problémákkal is képesek foglalkozni. Megjegyezte, a fő kutatási területe is erre épül, azaz miként lehet eredményesen kezelni egy kicsi porckárosodást is. Lassan harminc éve támadt az a gondolata, hogy ezt porcátültetéssel kellene kezelni. Erre fejlesztettek ki magyar szakemberekkel egy olyan műtéti technikát, ami ma a világon a legnépszerűbb porcfelszín-képző eljárás, ami mozaik plasztika néven lett közismert. Az orvosegyetemi tankönyvekben is ezen a néven olvasható, természetesen Hangody professzor is meg van jelölve, mint az egész eljárás kitalálója, de mint megjegyezte, a mozaik plasztika a magyar mozgásszervi sebészet nagyszerű hírvivője is egyben. Az eljáráshoz szükséges műszert szabadalmaztatták, előbb itthon, majd Németországban, végül a világban is.

Az Uzsoki Kórházban az eljárás kitalálása óta több mint 1500 ilyen műtétet végeztek, köztük nagyon sok élsportoló is volt. mint azt Hangody professzor elmondta, a beavatkozáson átesett sportolók alig öt hónap után térhettek vissza a sportba, közel kétharmaduk esetében sikerült a műtét előtti szintet elérni, az ötödüknél valamilyen alacsonyabb szintű sportolás következett be, ennél kevesebb azoknak az aránya, akik a beavatkozás után felhagytak a sporttal.

Arra különösen büszke a professzor, hogy a kollégái már többféle új porcfelszín kezelési technikát is kidolgoztak, amivel nem csak az osztályuk, az Uzsoki, hanem az egész magyar mozgásszervi sebészt hírnevét is öregbítik.


Szántó István


Related article

HELL: egy pokoli jó munkahely

2014.06.09. A sikeres magyar vállalat dolgozói egy különleges céges flashmob alkalmával tettek tanúbizonyságot arról, hogy mindannyian szeretik a munkájukat és a fogyasztókért mindent...

0 Comment

Visszavárunk Tamás ! – Jótékonysági koncert

Kovács Gábor szikszói származású, Olaszországban élő operaénekes kezdeményezésére, Szikszó Önkormányzata támogatásával, jótékonysági koncertet és képárverést rendeznek Szikszón az Inkubátorházban 2015. május 17-én, vasárnap...

0 Comment