Milyen kincseket őriznek a Miskolci városháza mackójában – brillek, gyémántok, násfák és részvények a szekrényben – jó lenne látni

Vajon mi lehet Miskolc város kincses szekrényében?

Sokat hallottam már arról, hogy létezik egy olyan lemezszekrény, amiben felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyéket, ékszereket, násfákat és részvényeket őriznek a városházán. Emlékezetem szerint Kobold Tamás polgármester szobájában még Miskolc pallosa is megtekinthető volt.  Tőle tudom, hogy ez és még sok más egyéb értéktárgy a múzeumból lett kölcsönözve. A pallos is. Egyébként kevesen tudják, hogy a polgármesterek előtti időszakban főbírók álltak a város élén. S nekik még pallosjog dukált.

A kilencvenes években a polgármester szobájában lévő vitrinben a szigorúan őrzött kincsekből is láthatunk néhányat. Nem tudhatom, hogy ez most is ott van e.

Kobold Tamás mondotta, a páncélszekrény teljes tartalmáról még a rendszerváltás előtti időkben pontos leltár készült. Ennek a mai napig meg kell lennie a pénzügyi osztályon. Ő maga is látta, hogy mi van ebben a szekrényben. Elsősorban az úgynevezett árvaszéki kincseket őrzik itt. Van közte sok olyan tizenhetedik századból megmaradt ékszer, násfa, s gyűrű, amelyeknek az értéke felbecsülhetetlen. Például az Agsburgi hólyag kehely is ezek közé tartozik. A násfák közül sok tele van gyémánt és briliáns kővel. Említésre méltó  a nagy mennyiségű Lloyd Banki  részvény. Mindez úgy került a város birtokába, hogy annak idején a leszármazottak nélküli családok minden kincsüket Miskolcra hagyták.

A volt polgármester szerint a szobájában lévő régiségek visszakerültek a múzeum tulajdonába. Feltehetően a vitrinben lévő városi értékek pedig a páncélszekrényben kaptak helyet. A szekrény a pénzügyi osztályon lehet és a kulcsait is ott őrizhetik. Ez volt a rend.

Meglátásom szerint ennek a tartalmáról készült jegyzőkönyv nyilvánosságot érdemel. Minden miskolci polgár tudhatná, s akár meg is nézhetné mit is őriznek a szekrényben. Sőt egy kiállítást is megérdemelne a szekrény teljes tartalma azzal együtt, hogy kik voltak azok a nemes szívű elődeink, akiknek jóvoltából minden vagyonuk az árvaszék eljárásával a városunkra szállt.

Remélem, hogy az eredeti leltárkönyv alapján hamarosan mindezt meg is nézhetjük. Jelezzék, akiket érdekelne ez tárlat!