Cézár a zárkirályság  – ahol a  biztonság kezdődik – ha beletört a kulcsunk, ha egy megbízható mackót keresünk – irány a Szeles utcai szaküzlet
Kázár László zár

Különös, de megnyugtató, hogy immár három évtizedes, ha bármilyen zár vagy épület biztonsági problémám van a Cézár Kft Szeles utca 31. szám alatti üzletében kötök ki. Ott voltam a nyitáskor is, amikor Kázár László két társával megalapította a vállalkozását a belváros legforgalmasabb részén, közel a Búza téri piachoz. Ennyi évtized után ezen az utcasoron ez a zárszaküzlet a legbiztosabb pont Miskolcon.

Itt mindent tudnak a zárakról, a lakásajtók megvédésének a technikájáról, s a tanácsadáson túl itt kaphatók a legjobb zárszerkezetek. Az utánozhatatlanok, az egyszerűen másolhatatlanok és itt megrendelhetők a legnevesebb gyártó kulcsai, zárai, lakatjai. Ma az is lényeges, hogy milyen mackót használunk, melyik az a trezor, lemezszekrény vagy falba építhető páncéldoboz, amely megvédi az otthon őrzött értékeinket. Például az újdonsült vadászok is innen rendelik a puskájukat őrző szekrényeket. Tehát ha biztonságról van szó, akkor irány a Szeles utcai Cézár bolt.

Cézár – te is fiam,  itt találsz feltörhetetlen zárat!

Komplex szolgáltatást nyújtanak, a zárak, a zárbetétek, a lakatok, az ajtó és ablakpántok valamint a páncélszekrények eladása mellett kulcsmásolást és helyszíni szerelést is vállalnak.

Jut eszembe a rendőrségnek, a helyszínelőknek mindig voltak külső zár szakértői.

Az első, akit már  jól ismertem Grósz Géza lakatosmester volt, akinek először az Ady hídnál az egyik pincében várta a megrendelőket. Később a Búza téri piacon, a mára lebontott szolgáltató házban kapott műhelyt. Géza bácsi, jellegzetes figura volt a nagy harcsabajuszával, s örökös jókedvével. Reggelenként a műhelye előtti járdán állt, beszélgetett s ontotta a vicceket. Éjszakánként, ha betörtek vagy egy páncélszekrényt kirámoltak ő ment szakérteni. S ha egy lakásajtót kellett nyitásra nonstop őt hívták még éjszakánként. Géza bácsit váltotta Szegedi Mihály az aranykezű lakatosmester, aki sajnos már visszavonult. Misi is sok vasárnap déli családi ebédet hagyott félbe, ha szólította a kötelesség, s gyakran megesett, hogy éjszakánként a legjobb álmából riasztották egy-egy zárba tört vagy elveszett kulcs miatt. S ő képes volt az ajtók roncsolása nélkül bejutni a lakásba.

Ők voltak a zárkirályok, mai utódaik lettek  Kázár Laciék.

Kerényi László képeivel