Tepper Gábor az implantologia császára – a miskolci, fogorvosi dinasztia Bécsben rendel
Tepper gábor

Ni, csak, mit látok. A képen dr. Tepper Gábor miskolci születésű orvosprofesszor, aki az elmúlt napokban több hazai egyetem meghívására tartott prezentációt a fogpótlás legújabb felfedezéseiről. Magam is tudtam róla, hogy a debreceni egyetem és az ottani fogorvosok rendszeresen meghívják, mert tudják, Gábor nemcsak Ausztriában, hanem az óceánon túl is az egyik legismertebb specialistája az implantológiának. Szakmai berkekben Őt tartják a legnagyobb ásznak, ezen a téren.

Ma már kevesen tudják, hogy szülei valamikor Miskolcon praktizáltak. Édesapja Tepper Tamás a Csabai kapui SZTK fogászatán rendelt, míg édesanyja Dróth Zsuzsa a Szeles utcán a helyiipari szövetkezetek fogfájósait gyógyította. Mígnem a nyolcvanas évek előtt kereket oldottak Ausztriába, ahol Tamás alig három esztendő elteltével már Bécsben lett  főorvos. Rekordidő alatt honosították a diplomájukat. Emlékszem abban az időben sok páciensük elszontyolodott, amikor megtudták, hogy végleg elutaztak.  S ami különös számosan Bécsbe is követték, az ottani ENSZ székház melletti klinikájukon máig is sok magyar, miskolci beteg megfordul.

S a fogorvosi dinasztia büszkesége Gábor a bécsi egyetemen jeles eredménnyel, kitüntetéssel végzett. Jómagam ott voltam a diploma átadásakor és az azt követő banketten. Akkor láttam először olyan zöld köves arany gyűrűt, amelyet az osztrák köztársasági elnökök adnak át azoknak a kiemelkedő tehetségeknek, akik kitűnő eredménnyel végzik el az egyetemet. Ottani szokás szerint, aki ilyet kap, bármikor segítséget kérhet az elnöktől, aki rövid időn belül köteles fogadni. Egyébként a diplomaosztáskor irigylésre méltó óriási ovációval ünnepelték az egyetemen.

Egyébként megvallom az első implantátumaimat vele tetettem be. Barátom készített róla egy videót, hadd nézem vissza a megpróbáltatásom perceit. Nos, emlékezetem szerint az érzéstelenítést nem számolva az öt kis csavart alig 10 perc alatt fúrta be. Fájdalmat nem éreztem, három kedves asszisztens próbálta csillapítani azt dübörgést, amit ugyan a fejemben, agyamban éreztem. Ez volt délelőtt, az előre beígért arcdagadás elmaradt, lehet, hogy a jegelésnek köszönhetően és aznap este már vacsorázhattam.

Úgy húsz évvel ezelőtt vagy még korábban, amikor Bécsben elsőként csinált ilyen fogpótlást sokkal, nagyobb előkészületekkel kezdték. Műtétszámba mentek és csak egyesével helyezték el a csonkokat. Ma már viszont az ügyesebbek úgy dolgoznak, mintha szögbelövővel tennék le a csavarokat.

A miskolci kamara meghívására is szívesen eljönne szülővárosába is egy prezentációra, ismerkedésre az itteni kollégákhoz, akik ma már a legfejlettebb nyugati technikával végzik a fogbeültetést.