Érdemes volt panaszkodni -gyors választ kaptam – eltűntek a szerencsét hozó fekete ruhás mesterek – szerencsét hoznak e a katasztrófavédelem kéményseprői – ha nincs gomb simogassunk  – csak a vállalkozóknál kotornak  –

Röviden, a régen látott kéménykotró mester a munka végeztével kiállította a nyolcezer forintos számlát. Jeleztem, szívesebben fizetek átutalással, nem tartok magamnál készpénzt. Oké, mondta, de akkor az drágább lesz. Nocsak! Meglepődtem, de beletörődtem, majd megírtam a levelem. Rákérdeztem, rendbe van e ez így?

Szinte postafordultával megkaptam a választ a cég területi vezetőjétől, amit nagyon köszönök.  Bár csak mindenütt ilyen tempóban orvosolnák a panaszainkat.

“Elnézést kérünk a félreértés miatt!

 Kollégánk elmondta a helyszínen, hogy ha készpénzzel egyenlíti ki a számlátaz bruttó 8145 Ft/2 év, utalással bruttó 11635 Ft/2 év. A fix áraktólegyedi esetekben a kéményseprő kollégák eltérhetnek.Az új törvényrendelet miatt 2016.július 1-től a kéményseprési eljárásmegváltozott. Hivatkozva a  2015. évi CCXI. törvény<https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1500211.TV> a kéményseprő-iparitevékenységről. A lakosságnak ingyenes és díjtalan lett akémény-felülvizsgálat/tisztítás. Viszont, azokon a helyeken, ahol be vanjelentve, cég, vállalkozás, székhely, telephely, nonprofit vállalkozás,stb., nekik továbbra is kötelező és díj ellenében történik afelülvizsgálat. A jelen jogszabályt szerint, a vállalkozások fizetik meg alakosság kéményseprési díját, anno ez volt az a nagy “rezsicsökkentési”dömping.A gázkéményeknél a munkavégzés, ha nincs káros-anyag visszaáramlás vagy olyan hiba, ami élet- és vagyon biztonságát veszélyeztető tényező, akkor rutinszerűen rövidebb idő, mivel a kollégák 20-30 éve ismerik a körzetüket,ami nagyban megkönnyíti a felülvizsgálatokat. Azok a kollégák, akik hasonlóképpen rutinosan, de nem kellő odafigyeléssel végezték a munkájukat,megváltunk tőlük még a rendszer változáskor. Végezetül mellékelten csatolom az ártáblázatunkat.Esetleg, azt feltudom ajánlani, hogy lesztornózzuk a számlát és a 8145Ft/2év összeget számlázzuk ki.

Ha bármi kérdés merülne fel, állunk rendelkezésére. Tisztelettel,

Ősz Béla területi vezető (MH. 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred, hadnagy) ” 

Íme az előző epés írásom :

 

Valamikor régen még gyakran találkozhattunk az utcán kéményseprővel. A csupa feketébe öltözött kéménykotrók, vállukon a felkarikázott dróttal, övükön a golyóbisokkal és a különböző kulcsokkal elfordították a fejüket, ha észrevették, hogy a gombunk után nyúlkálunk.  Mivel tök babonás vagyok magam is hiszem, szerencsét hoz a velük való találkozás.

Egyébként mióta az ősi mesterség megmaradt képviselőit beolvasztották a katasztrófavédelembe ritkán találkozhatunk olyan hagyományos ancúgban öltözöttekkel. Talán el is tűnhettek, mert mostanában nincs is sok szerencsém az életben. S mint ahogy a korom és a fűst ellen védelmezők úgy a gomb is eltűnt a nadrágokról.

Különben a hét elején becsengetett hozzánk egy majdnem kéményseprőnek tetsző mester.  Ingén a katasztrófavédelem virított. S nekem szegezett két kérdést – van e kéményünk és vállalkozásom. Sose gondoltam volna, hogy a kettő között micsoda szoros az összefüggés. A füstelvezetőt le se tagadhattam, hiszen az utcáról is látható, de hozzátettem semmilyen illegális krematóriumot nem üzemeltetünk. Ha éppen vállalkozásra gondol, olyan egyszerű szellemi kizsákmányoló lennék, magam kútfőjéből próbálok profitot teremteni. Fűst mentesen, bár néha úgy égek, mint a rongy.

Végül tisztáztuk az új felállást. Ma már a kéményseprő csak ott köteles kotorni, ellenőrizni, ahol éppen bejelentett vállalkozás van. A többiek pusztuljanak, a mihasznáknak csak annyi.

Majd következett a csaknem 10 ezer forintos állami pénzbehajtás – elővette a műszerét és kontrollálta minden oké tökéletes a kéményünk áramlása. Mi eldicsekedtünk, hogy van elektromos fűst jelzőnk. Erre úgy reagált, mint a négylábú Edison a jutalomfalatra, rávetette magát és addig gyürkézte, míg rá nem jött, hogy lejárt, öt éven túl szart sem ér. Különben is ezt nem jó helyen tároljuk, magasban a helye, mert a mérgező gáz is először oda áramlik.

Végül is ennyi jó tanáccsal csak megszolgálta a nem várt kiadás értékét.

Kifelé kisérve próbáltam a gombom után nyúlkálni, hogy észre ne vegye, de nem sikerült. Állítólag, ha nincs gomb, akkor elegendő a vállát megsimogatni. Ettől viszont tartózkodtam, ha félreérti nem, hogy szerencsét nem hoz, de még szerencsétlenség is megeshet…