A PETA Németország és a Magyar Szőrmeellenes Liga Magyarországon, Komáromban, augusztus 1-jén a szőrmetermelés beszüntetését követeli

Komárom/Stuttgart, 2019. július 26. – Állítsuk meg ezt a véres üzletet: Augusztus 1-jén, csütörtökön, a PETA Németország és a Magyar Szőrmeellenes Liga aktivistái Komáromban tüntetnek. A tüntetők a magyar csincsillapiac legnagyobb gyártójának, a Wangernek a székhelyére vonulnak. Ezzel szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy milyen szenvedés van a valódi szőrme mögött. Az állatvédő szervezetek emellett felhívják a vállalat figyelmét arra, hogy csak állatbarát, vegán anyagokat használjon.

„A csincsillákat apró ketrecekben tartják, amelyekben semmilyen tekintetben nem élhetnek a természetes ételmódjuknak megfelelően, például nem élhetik ki mozgásigényüket vagy fejlett szociális képességeiket”, mondja Annabella McIntosh, a PETA Németország kelet-európai koordinátora. „Ehelyett sokuk sztereotipikus magatartást mutat és kezeletlen, fájdalmas sebektől szenved. Kutatások és tanulmányok többszörösen bebizonyították, hogy a szőrmefarmokon a fajspecifikus tartás nem lehetséges.”

Háttérinformációk
Évente csincsillák, nyércek, rókák és nyestkutyák millióit ölik meg bundájuk miatt – csak Magyarországon évente körülbelül 25.000 csincsillát. A szőrmefarmokon az állatok parányi, vigasztalan és piszkos drótketrecekben élnek. Érzékeny lábukon a drót gyakran irritálja a bőrt – ennek következményeként gyakran fájdalmas sebektől szenvednek. A nőstény csincsilláknak, amelyeket tenyésztés céljából tartanak, négy-öt évig folyamatosan elleniük kell, amíg már nem tudnak tovább szaporodni. Egyesével tartják őket, és nyakörvet kell viselniük, amely biztosítja, hogy a hímek párzás céljából az alagút bejárata felől behatolhassanak a ketrecükbe, de a nőstény ne tudjon megszökni vagy védekezni. A hím csincsillák a szőrmefarmokon a ketrecek közötti csövekben töltik életüket, amelyeket csak a párzás idejére hagyhatnak el. A természetben a rágcsálók egész életüket egyetlen partnerrel élik le; a szőrmefarmokon a hímeknek rendszeresen több nősténnyel is kell párosodniuk. A nem tenyésztés céljából tartott állatokat nyolc hónapos korukban, azaz fiatal állatként leölik. A természetes viselkedési formák és a szociális interakció messzemenő korlátozása gyakran magatartászavarokat okoz.

A szőrmefarmokat engedélyező államok száma folyamatosan csökken: Az elmúlt években Horvátország, Macedónia és Szlovénia mellett Csehországban, Japánban és Hollandiában is határozat született a szőrmefarmok bezárásáról. Az állatok tartására vonatkozó egyre élesedő követelések hatására az idén márciusban Németországban az utolsó szőrmefarmok is bezárták kapuikat. Norvégia is úgy döntött, hogy 2025-től betiltja a szőrmefarmokat. Egyes országokban, például Ausztriában, Nagy-Britanniában és Svájcban a tilalmak és az állattartással kapcsolatos magas követelmények miatt már évek óta nem működnek szőrmefarmok.

Részletek a PETA mottójából: Az állatok nem azért vannak, hogy ruhaként viseljük őket. Az állatvéső szervezet minden fogyasztót arra kér, hogy vásárlásaik során részesítsék előnyben az állatbarát anyagokat, a magyar kormánytól pedig állatbarát jogszabályi környezet létrehozását kéri. A szervezet síkra száll a fajizmus ellen – amely világnézet az embert az összes többi faj felett állónak tekinti.

Az akció részletei

Dátum: 2019. augusztus 1., csütörtök
Időpont: 11:45–14:45 óra
Helyszín: Szabadság tér 1, Komárom 2900, Magyarország
Helyszíni kapcsolattartó személy: Annabella McIntosh (telefonos elérhetőségét kérésre megadjuk)

További információk
PETA.de/Serbian-Singer-Jelena-Karleua-Id-rather-go-naked-than-wear-Fur
PETA.org.uk/Blog/Behind-Fur-Coat-Story-Chinchillas-20-Photos/

Kontakt
Carolin von Schmude +49 711 860591-528CarolinVS@peta.de