Nyálcsordító nemzetközi cukrászati verseny lesz Szikszón- szeptemberben lesz az édesszájúak eldorádója – kihagytak a zsűriből –  gondolnak a cukrosokra is

 

Cake de la Cake néven Magyarország első nemzetközi torta desing versenyét rendezik meg Szikszón szeptember 14-én.  A Szikszó Önkormányzata támogatásával Sylvia Elba es Dr Lenkei Ferencné szervezésében megvalósuló első ilyen hazai”” ma délelőtt tájékoztatták a sajtót.

A Cake de la Cake célja többek között az, hogy külföldi és magyar cukrászoknak, ipari tanulóknak és hobbi cukrászok számára lehetőséget biztosítson  nemzetközi megmérettetésre.  A szikszói verseny 4 nyertese jogosult majd arra, hogy Londonban részt vegyen a Cake Internationalon és Párizsban a Sugar Parison .

Takács Lászlóné alpolgármester elmondta, örömmel karolják fel ezt a versenyt amely szervesen beleilleszkedik a harminc esztendős város jubileumi rendezvénysorozatába.

A versenyen való részvételről, a nevezésekről,  a zsűrizésről, részletes programról a szervezők részéről a sajtótájékoztatón  Sylvia Elba tájékoztatott. Elárulta, ő maga Londonban él, ahol nagy tradíciója van az ilyen versenyeknek . Ott például gyakran kétezernél is többen neveznek be a vetélkedőre.

Rákérdeztem, hogyan kell egy ilyen versenyt elképzelni. Elmondta, hogy az indulók nem a helyszínen, nem a nézők szeme előtt alkotnak.  A versenyre kétféle művel jelentkeznek egy ehetővel és egy cukormázas formátumúval. Ma már ezeken a nemzetközi cukrászati  seregszemléken gondolnak a cukrosokra, a liszt és a gluténérzékeny édesszájúakra is. Természetesen lehet majd kóstoló jegyeket is vásárolni, s a látogatók is szavazhatnak.  Lesz közönség díj is. A helyezettek egyben lehetőséget kapnak a jövőre megrendezendő Londoni és Párizsi tortasütő versenyre. Sőt anyagi támogatás nyújtanak legalább két cukrásztanulónak is a kiutazáshoz, a versenyen való részvételhez.

Mivel magam is édesszájú vagyok és nehezen tudom elképzelni, hogy egy ünnepi ebéd után ne szeleteljünk fel egy csillagszórós tűzijátékkal feldíszített cukrászati remekművet okvetlenül megnézem a versenyt. Sajnos egy kérdésre nem válaszoltak, hogy kik neveznek be a régióból. Jómagam a fővárosban a Daubnerékat tartom a legjobbnak, de helyből a miskolci Kisgergely Zsolt cukrászata is az élvonalban van.

Egyébként köztudott, hogy augusztusban, Szent István napja előtt megszavazzák, megválasztják az ország tortáját. Emlékezetem szerint minden alkalommal valamilyen jellegzetes magyar gyümölccsel ízesítik, dekorálják ezeket. Az utóbbi évek nyertesei biztosan megjelennek majd a zsűri előtt. Sajnálom, hogy ebből a tisztes ítélőbizottságból  kihagytak. Kár mert ilyen ügyekben megvesztegethetetlenül korrekt vagyok.

 

Kerényi László képei