1200 zsidó imádkozott József sírjánál
József sírja palesztina

Mintegy 1200 zsidó imádkozott József sírjánál Sechemben (Náblusz), közölte az Izraeli Védelmi Erők kedd reggel Twitteren.

A hadsereg nyilatkozata szerint a látogatók érkezésekor zavargás tört ki, mely során helyi lázadók kövekkel és robbanóeszközökkel dobálták az izraeli katonákat, akik tömegoszlató eszközökkel reagáltak.

Az imák végül incidens nélkül zajlottak le.

A hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Júdea és Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül. A múltban Sechem lakói kövekkel, Molotov-koktélokkal és lőfegyverrel támadtak a helyszínt látogató csoportokra.

2015 októberében palesztin szélsőségesek felgyújtották a szent helyet. Néhány héttel később helyreállították és újra megnyitották a hívek előtt.

Különálló eseményként az izraeli biztonsági erők az éjszakai razziák során letartóztattak 6 körözött személyt Júdea és Szamária (Ciszjordánia) Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területein.

Az akciót az izraeli hadsereg a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálattal, a határrendészettel és az izraeli rendőrséggel együttműködésben hajtotta végre.

A 6 gyanúsítottat terrorista tevékenységért és izraeli civilek és katonák ellen irányuló erőszakos tüntetéseken való részvétel miatt körözték. A letartóztatott személyek mindegyikét átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

A csapatok az illegális fegyverek utáni hajsza részeként az Ecion regionális dandár alá tartozó területen egy pisztolyt és lőszereket foglaltak le