Telekomos masinákat a hivatalok élére – egy micsoda amelyiket még a főnöke se tudja megkenni – most lophatom az internetet

Kényelmes fazon vagyok. Már régen nem szeretek sorba állni a postán vagy a bankban. Bár az OTP már jó néhányszor megvezetett, idegen számlákat évekig  kiegyenlített, az enyéimről meg megfeledkezett. Persze, hogy mindannyiszor én voltam a hibás. Nekem kellett volna minden hónapban átnyálazni a kifizetések listáját. Meg is lett a lustaságom következménye, amin ők hanyagul átsiklottak az én kontóm sínylette. Fátylat a múltra.

A korszellem szerint reggelenként még pizsamában bankolok a számítógépemen. Óriási találmány áldom az eszét, aki ezt a lehetőséget kiaknázta. Még akkor is, ha ennek  meg vannak a buktatói. Elutalom a sárga csekkeket – a gépen, de óvatosságból minden visszaigazolást kinyomtatok és ezeket lefűzöm. Mert borítékolható, ha én nem akkor valamelyik pénzintézetben vagy bankban biztosan kisiklik egy vagy két utalás. Aztán battyoghatok ügyet intézni.

Most is így jártam. Kikapcsolták az internetet, mert egy vagy két mindössze 7 ezer forintos számla nem ment át a rendszeren. Sebaj, beslattyogok az OTP erődítményébe majd a Telekom szalonba – ebben a melegben mindkét helyen üdítően hűs a levegő.  Le is hűlnék, ha hagynák.

Ám azzal szembesülök, hogy hiába rendeztem fél órán belül az állítólag félresiklott számlatartozást. Három napot kell várni a hálózat visszakötésére. Bezzeg, ha új szerződést kötnék, délutánra már villogna a routerem.

Egy szavam se lehet, mert a szolgálatkész udvarias fiatalember megpróbált egy soron kívüli visszakapcsolást kiharcolni, de a csata elbukott.  Elvéreztünk. Ugyanis ezeket a számlarendezéseket egy automata berendezés olvassa, és csak ez engedélyezi, ez adhat utasítást a visszakapcsolásra. Nincs susmus, nincs protekció, ennél a gépnél hiába minden kapcsolat, nem korrumpálható.

Hihetetlen találmány lehet ez a masina. Tessék elképzelni, hogy ebbe a rendszerbe senki nem tud belenyúlni, még a Telekom vezérigazgatója se tudja rávenni – már pedig Szántó Pityunak estére legyen internetje. Nem. Ez a herkentyű megközelíthetetlen nincs zsebe, semmit nem fogad el, s le nem térne a törvényes útról.

Tessék, mondani nem lehetne ilyen masinákat kinevezni minden hivatal élére? Válasszuk meg polginak!