Pusztai Laci lebuktatta a krizahuszárokat – Jogosulatlan adatkezelést folytat a miskolci rendészet – mennyi lesz a bírság, s ki fizeti ki

Egymilliárd forintnál is többe kerül évente, adatvédelmi jogokat sért, és még csak nem is hatékony  Miskolc önkormányzatának erőfeszítése a közbiztonság erősítésére. Visszaütött, hogy ez lett a fő kampánytéma, amikor a napokban a nyílt utcán fosztották ki a városi rendőrkapitány helyettesét.

A választási kampány legfontosabb témája Miskolcon a közbiztonság helyzete a városban. A  városvezetés ugyan folyamatosan azt sugallja, hogy az elmúlt 9 évben sokat javult a bűnügyi statisztika. A nagy lelkesedésben csak az nem hangzott még el, hogy lassan megszűnik a bűnözés a városban.

Egyelőre szerényen az a cél, hogy Miskolc legyen a legbiztonságosabb magyar város 2030-ra. Némi ellentmondás, hogy a kedvezőnek mondott adatok ellenére a város horribilis összeget költ a biztonságra. A polgármester neve után “krizahuszároknak” nevezett Miskolci Önkormányzati Rendészet évi egymilliárdba kerül, és még csurran-cseppen a városi rendőrségnek is évi 65 millió, hogy segítse a város biztonságát.  Talán ennek is köszönhető, hogy a rendészet állománya, informátorai tökéletes védelmet élveznek. Akár mások élete árán is.

A miskolci polgárok kapkodhatják a fejüket, mert a rendőrség egyenruhájára emlékeztető( frászt pontosan ugyanolyan az uniformisuk) viseletet hordó krizahuszárok mellett vannak még operettjelmezbe bujtatott városi seriffek (úgynevezett körzetfelügyelők), és adott esetben polgárőrök is.

Az igazi miskolci sláger a kamera rendszer, amellyel kapcsolatban a választások közeledtével fantasztikusabbnál fantasztikusabb számok hangzanak el. Most a kampányban éppen 1000 kamera ígéreténél tartunk. Viszont  éppen az elmúlt napokban történt, hogy belvárosban a hajnali órákban suhancok kifosztották a városi kapitány helyettesét, akinek elvették a telefonját, és a támadás során súlyos sérüléseket szenvedett.

A városvezetésnek erről az jutott eszébe, hogy milyen gyorsan elkapták az elkövetőket. Az ellenzéknek pedig persze az, hogy összeomlott a közbiztonság, és a kamera nem sokat ér, ha este nincsenek rendőrök, rendészek az utcán.

Hogy mennyire hatékonyak a krizahuszárok, a kamerarendszer és a városban keveset látszó rendőrség működése, megoszlanak a vélemények.  Volt már olyan, hogy kiderült, egyes helyeken a kamerák nincsenek bekötve, illetve a belvárosban a kamerák szeme láttára rabolnak, vernek meg embereket, vagy a hajléktalanok nyugodtan fürdenek a szökőkútban fényes nappal. Az ellenzék szerint a kamera fontos dolog, de nem helyettesíti a posztos rendőrt, vagy az önkormányzati rendészt.

A miskolci kamera láznak persze vannak vadhajtásai is. Tavaly a Belügyminisztérium – a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácson keresztül – együttműködési megállapodást kötött Miskolc önkormányzatával a társasházi ingatlanok védelmét szolgáló Lépcsőház-őr programról.

Az ötlet, hogy lépcsőházakban kamera figyelje a lakók mozgását, már nyilvánvalóan annyira abszurd volt, hogy azóta már senki sem beszél róla.

Tavaly dobták be Miskolcon a köztudatba a kamerás megfigyelések kiterjesztését, ezúttal az illegális szemlétlerakók ellen. Az önkormányzati újság szerint a Zöldkommandó végezhet megfigyelést, rajtaütést, felderítést, az illegálisan lerakott hulladék alapján beazonosíthatja az elkövetőt. Sőt, a lap szerint a Zöldkommandó munkáját fedett megfigyeléssel, térfigyelő kamerák alkalmazásával, és más módokon is segíti az önkormányzati rendésze.

Tavaly az eszakhirnok.com egyik cikke szerint  a belváros egyik parkolójában egy látszólag elhagyott autóból egy kamera figyelte az ott elhelyezett szemetes konténert. A kis kamerát igyekeztek elrejteni, sikertelenül, mert még az is látszódott, hogy energiaellátását nem a miskolci rendészet autójának akkumulátorából biztosították, hanem egy független áramforrásból, ami az autó hátuljában volt elhelyezve. Az önkormányzati rendészet tagadta a történteket, de magyarázatot nem adott a szituációra. A megfigyelést megelőzően a helyi napilapban téma volt az, hogy ebbe a megfigyelt konténerbe tilos szemetet beletenni, de ezt sokan figyelmen kívül hagyják.

A konkrét eset kapcsán a lap megkereste az adatvédelmi biztost.

A NAIH állásfoglalása szerint, ha az önkormányzati rendészet az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok betartása nélkül, figyelmeztető jelzés, tájékoztatás elhagyásával rögzíti az illegális hulladékot elhelyezők személyes adatait, képmását, ez esetben sajnos jogosulatlan adatkezelésről van szó.

 

A NAIH szerint a rejtett kamerás felvétel azért sem elfogadható, mert az akár magánlakások, vallási gyülekezetek rejtett megfigyelését is lehetővé tenné.

Pusztai László