A kötelező angyalbőr – rebesgetik, mert fújja a szél – tisztavatáskor úgy hulltak mint a legyek – mire jó a katonaság
Katona eskűtétel

Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. Ki ne ismerné ezt a kiszólást. Ezt csak azért mondom, mert a világ csaknem valamennyi politikusa Európában és az óceánon túl kimondottan háborús retorikát használ. Harcolnak, küzdenek, támadást indítanak, legyőznek, meggyőznek, felveszik a kesztyűt és erővel és válaszcsapással fenyegetőznek. Miután két vesztes világháborút mondhatunk magunk mögött és tökéletesen tudatában vagyunk, hogy egy újabb világégés, de még egy lokális összecsapás, egy kisebb konfrontációs is beláthatatlan következményekkel járhat, óvatosabban fogalmaznék. Nagyra becsült őseink nem voltak elég előrelátóak, amikor Európa eme részét választották. Ki gondolta volna, hogy ez a csodálatos vidék éppen a nagyhatalmak szomszédságában egy elég huzatos átjáró ház lehet. Azt is figyelmen kívül hagyták, hogy ami nekünk jó és kedves az másoknak is csábító lesz. Végül is ennek következményeként csak az érettségimre legalább 100 nagy csata, honvédő háború évszámát kellett bemagolnom.

Kollégáim, cenzortisztek egy Balatonaligai továbbképzésen. Közülük ketten már nincsenek köztünk. A fiúk máig is büszkék erre az angyalbőrös fotójukra.

Egyébként már Virág elvtárs is megmondta – a nemzetközi helyzet tovább fokozódik. Így aztán azt rebesgetik, ideje visszaállítani a kötelező sorkatonai szolgálatot, de a honvédelmi ismeretek oktatását már is megkezdik. Okos, jó és ésszerű. Sőt praktikus. Igaz, a húszas éveimben magam sem forszíroztam volna ezt. Mára viszont be kell látnom, hogy azoknak az elvesztegetettnek tetsző katonaéveknek voltak bizonyos előnyei. Nem véletlenül viccelnek, hogy ha ez így megy, tovább ifjoncaink is menstruálnak majd. A nagy lazaságban kihal a rend és a fegyelem iránti fogékonyság. A szabadosság és a szabadság egybemosódik a fejekben. Volt egy társadalmi réteg, amely a honvédségnél eltöltött sorkatonai szolgálat idején tanulta meg a fogmosást, ott tapasztalta meg, hogy a nap 24 óráját miként kell beosztani. Sokan ott szereztek szakmát és tanulták meg, hogy mi munka lényege. Az már csak a hab a tortán, hogy katasztrófahelyzetekben, árvíznél, hófúvásban és a mezőgazdasági munkák dandárjában is számíthattunk a katonaságra. S ne feledjük, hogy az átkosban aligha lehetett rendőr az, aki nem töltötte le a kötelező katonai szolgálatot. Nemrégiben a rendőrtisztek avatásakor – enyhe napsütésben – a fiatalemberek alig félórás állás után úgy hulltak, mint a legyek. Nem győzték a szanitécek kihúzni az ájultakat a sorból. Ez is jelzi az állóképességüket, amelyet még a legjobban felszerelt edzőtermekben sem pótolhatják majd.

A korábbi érában vízágyúkat vettünk, festett vizeseket. nyomkövetőset. Mostanában pedig harci gépeket, páncélosokat, s fegyvergyártó üzemeket építünk. Mondván, ha békét akarsz, készülj a háborúra.

Egy újabb sorkatonai szolgálat bevezetése tutira kiverné a biztosítékot. Országosan. Sőt nemzetközi viszonylatban is. Beszélni lehet róla, de csak óvatosan. Mert csak érdemes.

Egyébként a miskolci egyetemen is megnyílt a toborzóiroda. Még nem láttam előttük a sorbaállást.