Hetvenegy éve várnak erre – az első nő az izraeli repülőszázad élén  – Gimel alezredes két fiú édesanyja
repülő iranair

 

Az Izrael Légierő első női repülőszázad vezetője kedden átvette a parancsnokságot, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

 

A pilóta, akinek nevét biztonsági okokból csak nevének héber kezdőbetűjével és rangjával, mint ‘Gimmel’ alezredes lehet azonosítani, a 122. Nachson századot fogja irányítani.

 

„’Gimel’ alezredes, két fiú anyja, példaképként és ösztönzőként fog hatni nők ezreire Izraelben,” mondta a légierő parancsnoka, Amikam Norkin vezérőrnagy a ceremónián. Gratulálunk az első női parancsnokunknak, aki a légierő egyik operatív századának élére áll, 71 éve várunk rád.”

 

„Úgy gondolom, hogy az izraeli hadseregben kötelességünk, hogy kiaknázzuk a nőkben rejlő lehetőségeket. Még messze vagyunk ettől a célkitűzéstől, de biztos vagyok benne, hogy ez a folyamat folytatódni fog, és női parancsnokokat és katonákat fogunk kinevezni a légierő és úgy általában a hadsereg különféle pozícióiba,” mondta Norkin.

 

„Nagyon örülök a kinevezésnek,” mondta tavaly augusztusban a kinevezés bejelentésekor ‘Gimmel’ a hadsereg nyilatkozata szerint. “Nagy kiváltság és nagy felelősség. Az igazi munka még csak most jön. Büszke vagyok, hogy a légierőben szolgálhatok.”

 

  1. Alezredes (35) helyettes parancsnoki pozíciót töltött be 2015-2017 között a Nachson században. Tavaly júliusban fejezte be a parancsnoki tanfolyamot.

 

Az alezredes 2003-ban került a hadsereg kötelékébe, ahol teherszállító repülőgép pilótának tanult és a 131. és 135. szállító századokban szolgált.