Bemutatták a 2019-es Pálinkakiválóságok Könyvét

Főzőmesterek, pálinkaházak, vállalkozók, a szakmai érdekképviselet és a Kormány is azért dolgozott az elmúlt években, hogy nemzeti italunk magas presztízse ne végcél, hanem kiindulópont legyen –hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelősállamtitkár, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron.     Zsigó Róbert a könyvbemutatón elmondta, hogy jelentős mérföldköveink például a pálinka fogalmának 2008-as törvényi meghatározása; a Kiválóság Program keretén belül a páratlan szakmai elismertségnek és érdeklődésnek örvendő pálinkaminősítés; a pálinka és a törkölypálinka 2013-as hungarikum-bejegyzése vagy például a nemzeti márkaépítés eszközeinek, arculati elemeinek megalkotása.Ezen folyamatok ösztönzése mára a pálinka gasztrónómiai helyének újrafogalmazását, a fogyasztási kultúra megújulását eredményezte.

 

 

Mint fogalmazott, a felsorolt eredményeknek köszönhetően

hungarikumunk neve elé ma már nem kell kitenni a nemzeti jelzőt,

hiszen a pálinka csak magyar lehet. Nagy öröm számunka, hogy van egy

nemzeti italunk, amelyet mi magyarok megtanultunk kifinomult,

stílusos módon élvezni. Fontos célkitűzésünk, hogy a kiváló magyar

pálinkatételeink ott lehessenek a világ vezető piacain.

Az agártárca államtitkára kiemelte, hogy a 2019-es

Pálinkakiválóságok Könyve fontos eleme a hazai és külföldi

márkaépítésnek. Ízléses megjelenésével, és főként szakmai

tekintélyével tájékozódási pontja lesz a vendéglátásnak, a

pálinkákkal foglalkozó szakembereknek. Az immár hatodik alkalommal

megjelenő kiadványhoz az Agárminisztérium és a Nemzeti

Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal büszkén járul hozzá szakmailag és

tartalmilag egyaránt.