Miskolc Filmklub – Ingyenes filmvetítések minden hónap első hétvégéjén

Miskolc Filmklub

2019 szeptember – 2020 április

Ingyenes filmvetítések minden hónap első hétvégéjén

 

Sport tematikájú filmek

  1. szeptember 13-14. 20:00

Helyszín: Miskolc, Szinva terasz

 

  1. szeptember 13.: Reel Rock Film Tour (dokumentumfilmes összeállítás, 119 perc, 2017-2018)
  • Age of Ondra

Időről-időre minden sportban felbukkan egy sportoló, aki újraírja az adott sport történelmét. Adam Ondra, a 25 éves cseh mászó teljesen új alapokra helyezte a gondolkodásunkat arról, hogy mire képes egy ember a sziklán.

  • Up to Speed

Hatalmas pillanat volt az a mászósportnak, amikor bejelentették, hogy 2020-tól olimpiai sportág lett. Néhányan azonban megdöbbenve hallották, hogy az éremért folyó harcban gyorsasági mászásban is ki meg kell mérkőzniük.

  • The Valley of the Moon

Wadi Rum, avagy a Hold völgye, egy végeláthatatlan, homokkő-falakkal szabdalt táj a jordán sivatagban. Két izraeli csapat a fejébe veszi, hogy beduin vezetőjük segítségével alapít egy 550 méteres utat, amivel fel tudják hívni a nemzetközi mászóközösség figyelmét erre a varázslatos helyre.

  • Queen Maud Land

Hat elit mászóból álló álomcsapat vág neki a világ egyik utolsó meghódításra váró sziklamászó terepének, az Antarktisz jégbe fagyott tornyainak.

 

  1. szeptember 14.: The Dawn Wall (feliratos amerikai dokumentumfilm, 102 perc, 2017)

Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson úttörő tettet hajtott végre azzal, hogy szabadon megmászta a Dawn Wallt az El Capitanon 2015-ben. Küzdelmüket, a sikerhez vezető rögös utat most végigkövethetjük egy lélegzetelállító dokumentumfilm formájában. A „The Dawn Wall” bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének „kulisszatitkait”.

 

Magyar filmklasszikusok – 1945 előtt készült magyar filmek

  1. október 5-6. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. október 5.: Hyppollit, a lakáj (magyar vígjáték, 75 perc, 1931)

Rendező: Székely István

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra feltör, gazdagságát azonban megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Szerencsére, mert így a Kabos – Csortos kettőssel lett ez a mű a magyar hangosfilm életképességének bizonyítéka és első tanújele, amelyből nemzedékek egész sora tanulhatta meg, hogy vajon mi is az a “magyar filmvígjáték”. Ez volt Kabos Gyula első hangosfilmje, melyet Zágon István hasonló színdarabjából Nóti Károly vitt át filmre, a zenéjét pedig Eisemann Mihály szerezte.

 

  1. október 6.: Ének a búzamezőkről (magyar film, 82 perc, 1947)

Rendező: Polgár Tibor

A háború a falvak életét is feldúlta. A férfiak távollétében a földeken az asszonyok és az öregek végeztek minden munkát. Az orosz hadifogságból hazatért Ferenc a szomszéd tanyán találja meg a kisfiát, akit édesanyja halála óta a férfi földije és katonatársa, Rókus családja nevelt. Most tőle tudják meg a szomorú hírt: együtt szöktek meg a fogságból, de Rókus útközben meghalt. Ferenc és Rókus özvegye, Etel lassan, szemérmes tartózkodással összemelegszenek. Boldogságuk azonban nem lehet tartós, mert a férfi szörnyű titkot őriz a szívében. A filmet 1948-ban betiltották.

 

A ’60-as-’70-es évek „A magyar új hullám” rendezőinek alkotásai

  1. november 2-3. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. november 2.: Párbeszéd (magyar film, 128 perc, 1963)

Rendező: Herskó János

A koncentrációs tábort túlélő Barna Judit és az 1945 előtt illegális pártmunkát végző Horváth László a felszabadulás után ismeri meg egymást. Hamarosan összeházasodnak. A személyi kultusz eseményei az ő életükbe is beleszólnak. László hamis vád alapján börtönbe kerül, a magára maradt Judit elbizonytalanodik, bár igyekszik mind munkájában, mind magánéletében helytállni. Felújítja kapcsolatát diákkori szerelmével, Sándorral. Négy év elteltével László kiszabadul, rehabilitálják. Nehezen találják meg a régi közös hangot. Az 56-os események után ismét találkoznak és hosszú párbeszédben próbálják tisztázni kapcsolatukat.

 

  1. november 3.: Megszállottak (magyar film, 95 perc, 1961)

Rendező: Makk Károly

Bene László mérnök a fővárosból vidékre helyezteti magát, így menekül el tönkrement házasságából és munkahelyi problémáitól. Itt először megpróbál kívülállóként élni, és elhatárolja magát a helyi gondoktól. Ám csak rövid ideig tud passzív maradni. Az súlyos vízhiány megoldásán dolgozó Kecskés igazgató megszállottsága magával ragadja őt is, és hamarosan együtt dolgoznak a legjobb megoldáson, szembeszállva a hivatali bürokráciával. A két fanatikus ember között – akik mindent megtesznek és feláldoznak a jó ügyért – hamarosan barátság szövődik, és Bene végre megtalálja az elveszett szerelmet is, Eti, a fiatal figuráslány oldalán?

 

Az elmúlt évek filmsikerei

  1. december 7-8. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

  1. december 7.: Manifesztum (feliratos ausztrál-német film, 95 perc, 2015)

Rendező: Julian Rosefeldt

A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.

 

  1. december 8: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (magyar vígjáték, 90 perc, 2014)

Rendező: Reisz Gábor

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen.

 

Válogatás a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elmúlt éveinek díjnyertes alkotásaiból

  1. január 4-5. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. január 4.: Mustang (feliratos francia-német-török film, 97 perc)

Rendező: Deniz Gamze Ergüven

Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.

 

  1. január 5.: Tangerine (feliratos amerikai vígjáték, 88 perc, 2015)

Rendező: Sean Baker

Felvirrad Karácsony napja Tinseltownban, és Sin-Dee újra ringbe száll, miután kiengedték a sittről. Amikor megtudja, hogy barátja és stricije, Chester képtelen volt hű maradni hozzá a bent töltött 28 nap alatt; legjobb barátnőjével, Alexandrával útra kel, hogy végére járjanak a pletykának. Izgalmas odüsszeiájuk során bejárják Hollywood külkerületeit, ahol kiderül, hogy más is küzd a hűtlenség problémájával.

 

A filmművészet kiemelkedő alkotóiról készült életrajzi filmek

  1. február 1-2. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. február 1.: Lumiére! (feliratos francia dokumentumfilm, 90 perc, 2016)

Rendező: Thierry Frémaux

A Lumiére! című film utazás a filmművészet megteremtőinek univerzumába: a Lumiére-fivérek által forgatott felvételek fennmaradt képkockáit a cannes-i filmfesztivál igazgatója, Thierry Frémaux állította össze egyetlen filmalkotássá. Az archív felvételek hátterében Frémaux páratlan szenvedéllyel és humorral mesél a modern kor hajnalának világáról és Franciaországáról, valamint a mozgókép megszületéséről.

 

  1. február 2.: Bergman 100 (feliratos norvég-svéd dokumentumfilm, 117 perc, 2018)

Rendező: Jane Magnusson

Jane Magnusson rendhagyó dokumentumfilmje Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál. Ekkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotások: a Hetedik pecsét után A nap vége és a Szűzforrás, majd a trilógiaként számontartott Tükör által homályosan, az Úrvacsora és a Csend. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók próbálják megfejteni e mágikus év és Bergman titkát, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó.

 

 

A magyar rajzfilm klasszikusai

  1. március 7-8. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. március 7.: Lúdas Matyi (magyar rajzfilm, 70 perc, 1979)

Rendező: Dargay Attila

A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje csendül fel.

 

  1. március 8.: Macskafogó – Digitálisan felújított változat (magyar-kanadai-NSZK animációs film, 96 perc, 1986)

Rendező: Ternovszky Béla

Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket. A legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat ehhez a remekműhöz: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István és a többi közreműködő számtalan szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget. A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen.

 

Kortárs magyar dokumentumfilmek a Magyar Média Mecenatúra Program alkotásaiból

  1. április 4-5. 16:00

Helyszín: Miskolc, Művészetek Háza Béke Art Moziterem

 

  1. április 4.: Félvilág (magyar film, 88 perc, 2015)

Rendező: Szász Attila

Ki ölte meg Mágnás Elzát és miért? Az I. világháború előtt hónapokig ez a kérdés tartotta lázban Budapestet, és foglalkoztatja száz év elteltével is a közvéleményt. Erről a rejtélyről lebbenti fel a fátylat a Félvilág, amely Mágnás Elza (KovácsPatrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naív cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.

 

  1. április 5.: Trezor (magyar történelmi film, thriller, 75 perc, 2018)

            Rendező: Bergendy Péter

A Trezor című történelmi thriller _ amelyet megtörtént események ihlettek _ 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. Az alaphelyzet hihetetlen, de igaz: a szabadságharcot vérbe fojtó, újraszerveződő belügyesek ’56 novemberében azzal a kínos helyzettel szembesülnek, hogy képtelenek behatolni saját trezorjukba, ahol a bizalmas, személyes anyagokat őrzik. A speciális trezorkulcsok a forradalom zűrzavarában elvesztek, a trezorajtó pedig olyannyira bombabiztos, hogy a kézigránátnak sem enged. Pedig az épületet felügyelő orosz katonák sok mindennel próbálkoznak. Végül rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, akinek egyszer már sikerült feltörnie ezt a trezort. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.